SEO en techniek

SEO is niet alleen maar het schrijven van goede content, geschikte zoekwoorden gebruiken en linkbuilding. Ook de techniek van de website is belangrijk bij SEO. Naast content en autoriteit, is goede techniek één van de belangrijkste pijlers die SEO-succes garandeert.

Technische problemen zoals het traag laden van de website en foutieve HTML- codes kunnen ervoor zorgen dat je daalt in de ranking. Ben je druk bezig met het optimaliseren van de teksten maar blijft de techniek achter? Dan is al jouw werk voor niks! Voorkom dit en speel in op belangrijke factoren van SEO-techniek. 

Factoren SEO-techniek

De laadtijd

Een snelle laadtijd is van groot belang. Wanneer je als gebruiker op een websitelink klikt die in de zoekresultaten is verschenen, dan wil je dat de website snel opent. Een langzame website verhoogt de kans dat het tabblad direct weggeklikt wordt en dat de gebruiker verder gaat kijken naar de website van de concurrent. Gebeurt dit regelmatig, dan onderneemt de zoekmachine actie. Het snel wegklikken van de website is voor de zoekmachine namelijk een indicatie dat de website niet voldoet aan de wensen van de gebruiker – en dus niet overeenkomt met de zoekopdracht. Gevolg is dat jouw website een lagere plaats in de zoekresultaten toegewezen krijgt.

Indexeerbaarheid

Zoekmachines willen de volledige website kunnen indexeren, ook wel ‘crawlen’ genoemd. Alle openbare pagina’s en afbeeldingen moeten voor de zoekmachine dus goed leesbaar zijn. Zodra er crawlproblemen zijn, is de kans groot dat bepaalde pagina’s van jou website niet vindbaar zijn voor de doelgroep. Pagina’s die niet geïndexeerd kunnen worden verschijnen namelijk nooit in de zoekresultaten. Door eventuele crawlproblemen op te lossen, geef je jouw SEO-posities een boost!

Mobielvriendelijkheid

Doordat steeds meer zoekopdrachten gedaan worden op mobiele apparaten en tablets, geeft Google mobiel- en tabletvriendelijke websites voorrang. Deze websites hebben een ‘responsive design’: een ontwerp dat op verschillende schermen goed functioneert. Zorg er dus voor dat jouw website ook op mobiel en tablet zo optimaal mogelijk bezocht kan worden. Dit vergroot het gebruikersgemak en heeft positieve invloed op jouw SEO-positie.

Veiligheid

Er is niks schadelijker voor SEO en vindbaarheid dan een website die niet werkt, offline is of geïnfecteerd is door malware. Het is dus zaak om een veilige en onhackbare website te hebben. Zorg dat jouw website is voorzien van een SSL-certificaat en https in de URL heeft staan. Niet alleen geeft het de bezoeker een veilig gevoel, maar ook Google en ander zoekmachines vinden dit een belangrijke zaak.

Tools voor SEO-techniek

Er zijn een aantal tools waarmee je kunt meten of de techniek van jouw website zo optimaal mogelijk is.

Google Search Console

Deze gratis tool van Google biedt inzicht in hoe vaak Google jouw website crawlt, of de URL’s worden geïndexeerd en om technische manco’s te ontdekken. Daarnaast kun je hier zelf jouw sitemap aan toevoegen, om jouw website direct te laten indexeren.

PageSpeed Insights

Benieuwd hoe snel jouw website op desktop en mobiel functioneert? Via deze tool kun je dit gratis laten analyseren en zie je direct waar verbeteringen liggen. Bespreek met jouw webdeveloper welke punten van toepassing zijn op jouw website, om deze nog sneller te krijgen.

Mobielvriendelijk

De ervaring en gebruiksvriendelijkheid op mobiele apparaten moet tegenwoordig optimaal zijn. Twijfel jij of jouw website geschikt is voor mobiele apparaten? Klik dan hier om de test te doen. 

Pak de technische kansen

Ga je aan de slag met verbeteringen op SEO-gebied? Dan moet je de kansen die er liggen op technisch vlak niet overslaan. Dat geldt voor het beheer van een bestaande website, maar ook voor het bouwen van een nieuwe website. Een goede webdeveloper met technische kennis en ervaring is hierbij van groot belang.

Benieuwd of jouw website voldoet aan de technische richtlijnen van Google? Neem dan contact met ons op. Onze marketeers en webdevelopers helpen en adviseren je over de mogelijkheden van SEO-techniek.

0229272700