Umbraco vs. Typo3

Heb je een (nieuw) content management systeem nodig? Het is volkomen begrijpelijk dat je niet gemakkelijk een keuze kunt maken, er zijn er immers velen. Het is allereerst van groot belang om de voor- en nadelen van elk systeem op een rij te zetten en goed te kijken welke wensen en behoeften jij hebt. Vergelijk de systemen goed en kijk kritisch naar alle functionaliteiten. Twijfel je tussen Umbraco en Typo3, lees dan snel verder.

Umbraco

Umbraco is sinds het jaar 2000 beschikbaar en is een zeer gevarieerd systeem met een groot aanbod aan functionaliteiten. Het is een uiterst veilig en toekomstgericht content management systeem (CMS) dat gebaseerd is op .NET technologie van Microsoft. Deze eenvoudige en veelzijdige open source software is vanaf het begin al ontwikkeld als content management systeem voor het beheren en bewerken van dynamische pagina’s. Open source wil zeggen dat de broncode te bekijken en aan te passen is. Zo is men niet afhankelijk van een vast en gesloten systeem.

Umbraco is een zeer gebruiksvriendelijk systeem, waarbij je als gebruiker direct je weg zult vinden. Het systeem biedt de mogelijkheid om bewerkingen te laten plaatsvinden in de geïntegreerde ‘WYSIWYG’ editor. Hierbij krijg je het idee dat je eigenlijk in Word aan het werken bent. Verder biedt het systeem een eenvoudig gebruikerspanel, ondersteuning voor meertalige websites en is Umbraco te gebruiken op mobiele apparaten en tablets.

Typo3

Typo3 is een opensource-web content management systeem, zonder kosten en wettelijke verplichtingen, en is gebaseerd op de server-scripttaal PHP. Hierbij worden MySQL en Typoscript meestal als database ingezet. Het is een veerkrachtig systeem voor het beheren en creëren van content en is de ideale basis voor middelgrote bedrijven en grote online platformen. Het systeem maakt het mogelijk om klein te beginnen en snel te groeien en past zich aan jouw behoeften aan.

Sinds eind jaren ‘90 is Typo3 al beschikbaar en staat garant voor een zeer stabiele website dat goed gehost kan worden en ook uitgebreid kan worden. Daarbij wordt het systeem in meer dan 50 talen aangeboden.

Voordelen Umbraco

Een groot voordeel van Umbraco is de koppeling met Microsoft. Dit maakt Umbraco een uitermate veilig systeem. Gegevens worden beschermd en kwetsbaarheden worden uit de weg geholpen doordat er gebruik gemaakt wordt van beveiligingsmonitors. Daarbij is Umbraco een zeer gebruiksvriendelijk systeem waarbij alles is ingericht en bedacht om het beheer van de website zo simpel en gemakkelijk mogelijk te maken. Je krijgt zelfs het idee dat je in Word aan het werken bent. Ook is Umbraco te gebruiken op mobiele apparaten en tablets.

De mogelijkheden van zoekmachineoptimalisatie is bij Umbraco ook een groot voordeel. Je teksten en afbeeldingen kun je perfect verwerken in Umbraco en sluiten naadloos aan op het design. Dit wordt gewaardeerd door zoekmachines.  

Het systeem werkt verder zeer snel en is stabiel in gebruik. Daarbij kan het systeem op maat gemaakt worden naar jouw wensen en eisen die jij aan de website stelt, uitbreiding is hierbij ook gemakkelijk. Umbraco past zich aan jou aan. Ook is de koppeling met andere applicaties goed. Contactformulieren kun je bijvoorbeeld binnen laten komen in je CRM systeem en Umbraco kan de producten uit jouw beheersysteem tonen op de website.

Voor- en nadelen Typo3

Typo3 heeft een aantal fijne voordelen. Zo is het een gebruiksvriendelijk systeem, dat onbeperkt is qua uitbreiding. Er is een actieve wereldwijde community waar je kennis kunt vergaren, samen kunt werken en ervaring op kunt doen. Zij bouwen ook actief samen aan het CMS. Daarnaast heeft Typo3 een open, aanpasbare, inplugbare en een ontkoppelde architectuur en draait altijd en overal. Binnen enkele minuten draaien nieuwe sites op je bestaande infrastructuur. Ook is het systeem snel om zo een betere klantbinding te hebben, met meer conversie. Als het op veiligheid aankomt is Typo3 veilig gebouwd en wordt het continu gemonitord door de community zelf.

Wel is het zo dat in vergelijking met andere systemen de leercurve van Typo3 steil is. Het installeren, configureren en beheren vraagt echt om vakkennis. De eisen aan de hostingomgeving worden niet door alle providers ondersteund en dat dient ook van te voren geregeld te worden. Ook heeftTypo3 niet veel plug-ins beschikbaar waardoor programmeurs regelmatig nieuwe functionaliteiten moet toevoegen.

Umbraco vs. Typo3

Umbraco en Typo3 hebben beide veel functionaliteiten en komen sterk overeen met elkaar, maar er zijn toch een aantal aspecten die in het ene systeem wel aanwezig zijn en in het andere systeem niet.

Zo is Umbraco gemakkelijker te leren en dus effectiever wil je sneller aan de slag kunnen. Ook heeft Umbraco een koppeling met Microsoft wat het uiterst veilig maakt. Typo3 heeft weinig plug-ins waardoor er een programmeur ingeschakeld moet worden wil je deze implementeren. Wel heeft Typo3 een actieve community waar veel van geleerd kan worden.

Al met al springt Umbraco er zeker uit wat betreft de veiligheid, vanwege de koppeling met Microsoft. Omdat het systeem zo goed beschermd is zal het systeem vrijwel niet gehackt kunnen worden. Typo3 is daarentegen ook een zeer veilig systeem, maar heeft geen koppeling met Microsoft. Daarnaast is Umbraco een fijn systeem wanneer je effectief en efficiënt aan de slag wilt gaan omdat het sneller te leren is. Bij Typo3 heb je iets meer tijd nodig om het systeem onder de knie te krijgen.

Geregistreerd Partner van Umbraco

Grote bedrijven als Heinz, Microsoft, Van der Valk en Warner Bros werken met Umbraco. Ook ipsis bouwt haar websites in Umbraco. Klik hier voor meer informatie over het Umbraco CMS.

Ook een website laten bouwen in Umbraco? Wij geloven in de kwaliteit en helpen graag met het ontwikkeltraject van een nieuwe website! Je kunt contact met ons opnemen via 0229 272700 of maak gebruik van het contactformulier.  

0229272700