Umbraco vs. Magento

Een content management systeem (CMS) kies je niet zomaar. Als je hiernaar op zoek bent ga je keuzes maken en verschillende systemen met elkaar vergelijken. Welk systeem is het beste voor jou op korte en lange termijn? Besluit jij om een opensource CMS te nemen of wil jij een ander systeem? Het kiezen van een content management systeem is een langdurig proces waarbij het van groot belang is dat je de juiste afwegingen maakt. Twijfel jij tussen Umbraco en Magento? Hieronder vind je informatie over beide systemen.

Wat is Umbraco?

Umbraco is een veilig content management systeem (CMS) dat gebaseerd is op .NET technologie van Microsoft. Deze eenvoudige en veelzijdige open source software is vanaf het begin al ontwikkeld als content management systeem voor het beheren en bewerken van dynamische pagina’s.

Het CMS vormt de basis voor vele webshops. Hierbij is er een keuze uit WebStart of WebControl. Bij WebControl heb je de volledige vrijheid in functionaliteit en ontwerp. Bij de WebStart webshop werkt ipsis met designers en developers aan ontwikkelde templates. Dit zijn vaste ontwerpen met een vast formaat. Merchello, een kwalitatief hoogwaardige webshopmodule, zorgt er vervolgens voor dat er van het Umbraco een webshop wordt gemaakt. Een grote hoeveelheid producten categoriseren, een backend systeem koppelen, het verwerken van bestellingen en het versturen van een bevestigingsmail, met Merchello gebeurt alles automatisch.

Wat is Magento?

Magento is een Open Source handelsplatform geschreven in PHP en maakt gebruik van andere PHP-frameworks zoals Laminas en Symfony en wordt vrijgegeven onder Open Source Licentie (OSL) v3. Het platform biedt de mogelijkheid om een flexibel winkelsysteem in te richten en maakt productmanagement zo overzichtelijk mogelijk.

Magento biedt twee pakketten aan: Magento open source en Magento Enterprise (deze is samengevoegd met de Cloud tot Magento Commerce). Het runnen van een webshop, het beheren van producten en voorraad zijn functionaliteiten die in beide pakketten zijn opgezet. Het grote verschil is dat Magento Open Source gratis is en Magento Commerce is gelicenseerd. De Commerce-versie bevat daarom ook meer mogelijkheden en flexibiliteit. Magento Commerce wordt veelal ingezet voor grotere bedrijven met veel verkeer op hun webshops, uitgebreide productcatalogussen en complexe bedrijfsstructuren.

Voor- en nadelen Umbraco

Umbraco heeft een groot voordeel wat betreft de koppeling met Microsoft. Gegevens worden beschermd en kwetsbaarheden worden uit de weg geholpen doordat er gebruik gemaakt wordt van beveiligingsmonitors. Umbraco is daarom een uiterst veilig systeem. Door het gebruiksvriendelijke systeem is het ook voor niet-technische medewerkers eenvoudig te gebruiken. Wel kan het zo zijn dat het opzetten van een website zonder hulp van een webdeveloper complex kan zijn door de vele uitbreidingen.

De controle bij Umbraco over het design en opmaak van de website heb je geheel zelf in de hand en ook kan er aan iedere wens voldaan worden doordat Umbraco op maat gemaakt kan worden. Simpele en aanpasbare content creatie en editing tools zijn ook makkelijk in gebruik en aan te passen aan hoe je dit zelf wilt. Een functionele webshop behoort ook tot één van de voordelen die Umbraco te bieden heeft. Deze kan met of onder betaalkoppeling worden gebouwd. Het gebruiksvriendelijke systeem Merchello is speciaal ontwikkeld voor Umbraco. Categoriseren van producten, de koppeling met een backend systeem, de verwerking van bestellingen en het versturen van de bevestigingsmail, het systeem maakt het mogelijk om deze processen allen automatisch in te richten.

Voor- en nadelen Magento

Magento is makkelijk uit te breiden bij groei door de keuze uit verschillende versies. Het platform biedt veel marketing- en promotiemogelijkheden. Het systeem is SEO-vriendelijk, het toepassen van kortingscodes, zelf prijsregels instellen zijn voordelen die in het platform mogelijk zijn. Daarnaast kun je jouw Magento webshop koppelen aan andere software pakketten zoals de boekhouding, verzendingen en betalingen. Ook is het mogelijk om de webshop weer te geven in meerdere talen. Deze functionaliteiten zijn ook zeker voordelen van het Umbraco CMS.

Het grote voordeel van Magento kan ook een nadeel zijn. Omdat het zo uitgebreid is betekent dit ook dat het pakket technisch relatief zwaar is. Het systeem dient op een krachtige server gezet te worden, omdat het systeem anders te traag is. Daarnaast zijn de vele mogelijkheden ook tegelijkertijd teveel, vooral in het begin, waardoor het kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ook de installatie kan moeizaam verlopen omdat deze standaard staat ingesteld op de Amerikaanse markt.

Conclusie

In grote lijnen hebben beide systemen veel positieve punten en zijn zeer geschikt voor gebruik. Beide systemen kunnen worden uitgebreid, alleen bij Magento Commerce zit er wel een flink prijskaartje aan wanneer je voor de uitgebreidere versie kiest. Magento heeft net als Umbraco veel te bieden, alleen moet hier wel veel tijd in gestoken worden. Vooral voor de wat kleinere ondernemers zal dit lastiger zijn. Daarentegen is Umbraco een goede optie wanneer je jouw website met de tijd wil kunnen aanpassen. Ook is de veiligheid gegarandeerd. Voor het technische gedeelte is het wel zaak om een ontwikkelaar in te schakelen bij complexe processen. Maar daarna kun je wel jouw creativiteit de vrije loop laten. Ook is het met Umbraco mogelijk om functionele en conversiegerichte webshops te bouwen. Alles wordt tot op de puntjes geregeld met de webshopmodule Merchello.

Wat zeker geldt: kijk goed naar jouw wensen en behoeften en houdt het doel van jouw bedrijf goed voor ogen. Dit is tenslotte het allerbelangrijkste!

ipsis helpt je graag!

Bij het kiezen voor Umbraco kan ipsis je helpen. Wij zijn geregistreerd partner van Umbraco. ipsis bouwt websites voor klanten in Umbraco en weet alle ins- en outs van dit systeem. Een succesvolle website of webshop? ipsis helpt jou met een functionele en conversiegerichte website of webshop. Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag! Telefonisch kun je ons bereiken op 0229 – 27 27 00. Ook is het mogelijk om ons contactformulier invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact op.

0229272700