De verschillen tussen Umbraco en Drupal

Ben je op zoek naar een nieuw content management systeem (CMS)? Een nieuw CMS kies je niet zomaar uit en een keuze is dan ook niet snel gemaakt. Hier komt veel meer bij kijken en het is een proces op zich. Als je kiest voor een opensource CMS, zijn er verschillende systemen waar jij je keuze uit kunt maken. Wil jij kiezen voor Umbraco of Drupal en twijfel je nog? Lees dan zeker even door. Hieronder hebben wij verschillen en mogelijkheden op een rijtje gezet.

Wat is Umbraco?

Umbraco is een opensource software, geschreven in de programmeertaal C# en ASP.NET en is zeer geschikt voor het bewerken en beheren van dynamische pagina’s. Umbraco is eenvoudig in gebruik, veelzijdig en flexibel. Zonder technische kennis kun je aanpassingen doen aan de website. Onder andere grote organisaties als Heinz, Red Bull en de Amerikaanse superbowl maken gebruik van Umbraco.

Van complexe websites tot kleinere websites; met Umbraco is alles is mogelijk. Designers en developers hebben met Umbraco veel vrijheid om het CMS naar de wensen en behoeften van de klant in te richten. Een groot voordeel van Umbraco is de koppeling met Microsoft.

Wat is Drupal?

Drupal is net als Umbraco een opensource software, geschreven in PHP en is licentievrij te gebruiken. Het systeem komt van oorsprong uit België en bestaat sinds de jaren tweeduizend. Het content management systeem is ontwikkeld voor het beheren van websites en weblogs en heeft veel plug-ins beschikbaar. Drupal is krachtig en flexibel.

Het CMS wordt net als bij Umbraco gebruikt door grote organisaties, maar ook kleine ondernemers. Grote organisaties als de Tweede kamer, RTL Nieuws en Van Dale maken gebruik van Drupal.

Voor -en nadelen Umbraco vs. Drupal

Umbraco en Drupal zijn beide bekende en populaire Content Management Systemen.

Content management is in Umbraco zeer gemakkelijk door de gebruiksvriendelijke gebruikersomgeving (MS Word, Windows). Je kunt vrijwel direct aan de slag na een korte uitleg. Teksten en afbeeldingen kunnen gemakkelijk geplaatst worden en video’s en audio kunnen gemakkelijk gepubliceerd worden. Ook heeft Umbraco een overzichtelijke boomstructuur waarin de onderliggende pagina’s worden gepresenteerd. De maatwerk tools, applicaties en configurators kunnen eenvoudig samengevoegd worden. Umbraco heeft zo nu en dan nieuwe versies die zij aanbieden om de functionaliteit te verbeteren. Het is niet direct noodzakelijk om over te gaan naar een nieuwe versie, maar wel wordt dit aangeraden vanwege de veiligheid en de verbeterde functionaliteiten.

Meer informatie over Umbraco kun je hier vinden.

Het modulaire karakter van Drupal maakt dat hier meer mogelijk is dan andere CMS-en. Er zijn duizenden modules met eindeloze combinaties waardoor het aanvoelt als een op maat gemaakte website of applicatie. Bij Drupal is er wat meer technische kennis nodig om het systeem te kunnen gebruiken. Daarnaast kan de software ingewikkeld zijn door de vele modules. Ook brengt Drupal in de loop der jaren vernieuwde versies uit waardoor de oudere versies niet meer geüpdatet worden. Het is wel van belang om hier rekening mee te houden. Wanneer je Drupal onder de knie hebt is het  een gebruiksvriendelijk en SEO-vriendelijk systeem.

Veiligheid

Zoals eerder is vermeld is de koppeling met Microsoft bij Umbraco een groot voordeel. Microsoft .NET zorgt ervoor dat de gegevens worden beschermd door het gebruik van constante beveiligingsmonitors die ervoor zorgen dat er geen kwetsbaarheden zijn.

Drupal biedt ook een veilige framework. Zij zijn voortdurend bezig om de beveiliging te kunnen waarborgen conform sterke codestandaarden. Maar omdat zij de beveiligingstechnologie van Microsoft niet achter zich hebben zijn zij kwetsbaarder en gemakkelijker te hacken.

Conclusie

Over het algemeen komen beide systemen sterk overeen. Beide zijn gemakkelijk in gebruik en voor diverse grote en kleinschalige websites te gebruiken. In dat geval hangt het af van wat jouw wensen en behoeften zijn. Veiligheid en gebruiksvriendelijkheid zijn twee belangrijke aspecten als het gaat om het kiezen van een goed content management systeem. Ook is het fijn dat de website op lange termijn gebruikt kan blijven worden en up-to-date kan blijven. Bij Drupal is het zaak om uiteindelijk over te gaan naar vernieuwde versies. Bij Umbraco is het niet direct noodzakelijk om over te gaan naar een nieuwe versie. Wel wordt het aangeraden om dit uiteindelijk wel in werking te zetten vanwege de veiligheid en de vernieuwde functionaliteiten. Als je wil gaan voor een website die volledig veilig is en direct gebruiksvriendelijk in gebruik dan is Umbraco de beste optie.

ipsis bouwt websites in Umbraco. Van eenvoudig tot complex: alles is mogelijk. Wil jij een nieuwe website laten bouwen in Umbraco? Wij denken graag met je mee en realiseren jouw ideale website.  Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op!

 

0229272700