ChatGPT van OpenAI en Bard van Google zijn beide grote taalmodellen, die zijn ontworpen om gebruikers te ondersteunen bij het genereren van tekst en het verstrekken van informatie. Hoewel ze soortgelijke taken kunnen uitvoeren, zitten er belangrijke verschillen tussen de AI-tools. Als je je afvraagt welk model het beste past bij jouw behoeften, dan is het belangrijk om de voor- en nadelen van beide platformen te begrijpen. In deze blog zetten we die op een rij.

blog-chatgptvsbard-ipsis.jpg

Gebruikerservaring

Bard presenteert verschillende concepten als reactie op je vraag, waardoor je makkelijk het meest geschikte antwoord kunt vinden. Nog steeds niet helemaal wat je zoekt? Bard biedt eenvoudige aanpassingsopties zoals: korter, langer, eenvoudiger, informeler of professioneler. Dit vermindert de noodzaak om herzieningsvragen te stellen. ChatGPT creëert, in tegenstelling tot Bard, slechts een enkele tekstprompt, tenzij je specifiek vraagt om meerdere concepten.

 

Creativiteit

In vergelijking met ChatGPT is Google Bard minder bedreven in het genereren van creatieve tekstformaten. Je kunt de input zeker gebruiken, maar als je bijvoorbeeld een marketingtekst wilt genereren zul je hier zelf nog flink aan moeten sleutelen. ChatGPT blinkt juist erg uit in het produceren van diverse creatieve tekststijlen.

 

Gegevensbron

Bard is geoptimaliseerd om actuele en recente informatie te genereren, wat essentieel is voor gebruikers die naar de laatste informatie zoeken. Bard haalt namelijk voortdurend informatie van het internet. ChatGPT's kennis is beperkt tot gegevens tot 2021. Als je actuele informatie of recente trends zoekt, schiet ChatGPT hierin tekort. Bard lijkt nauwkeurige en feitelijke antwoorden te bieden, waardoor het een goede tool is voor onderzoek. Als je nog steeds twijfelt, kun je met één klik een opvolgende zoekopdracht starten via de Google-zoekmachine.

Conclusie

Ieder platform heeft dus zijn eigen voor- en nadelen. Welke tool je het beste kunt gebruiken hangt daarom af van het doel dat je wilt bereiken. Als je op zoek bent naar feitelijke en recente informatie, is Google Bard de juiste keuze. Als je creatieve en levendige tekst nodig hebt, dan is ChatGPT de beste optie.

Beide modellen bieden waardevolle informatie. Waar de één tekortschiet, kan de ander aanvullen. Je zou daarom ook een combinatie van de twee modellen kunnen gebruiken. Haal bijvoorbeeld je informatie uit Bard en laat daar een leuke tekst van schrijven door ChatGPT. 

Beide modellen zijn voortdurend aan het verbeteren en de ontwikkeling van AI gaat in een razendsnel tempo vooruit. Op dit moment is het moeilijk te voorspellen welk model op de lange termijn zal overheersen. Wat wel duidelijk is, is dat zowel ChatGPT als Google Bard krachtige tools zijn. De keuze is aan jou, afhankelijk van jouw specifieke doelen en vereisten. Welk model je ook kiest, je kunt rekenen op indrukwekkende prestaties en innovatieve mogelijkheden.

Chantal 1
Geschreven door:

Chantal Dekker

Marketeer
Heb je vragen?

Waarom stoppen met lezen...

Standard Quality Control Collage Concept

Google Consent Mode V2: de noodzaak van een geschikte cookiebanner

Blog Reviews Ipsis

Het belang van reviews voor jouw organisatie

Blog Trends Ipsis

De webdesign trends voor 2024

Blog Reviews Ipsis

Het belang van reviews voor jouw organisatie

Blog Trends Ipsis

De webdesign trends voor 2024