Social media zijn een krachtig hulpmiddel om je merk te promoten, doelgroep te bereiken en verbinding te maken met je klanten. De wereld van social media is voortdurend in beweging. Om succesvol te zijn en blijven moet je op de hoogte blijven van de nieuwste trends. In deze blog worden de 7 belangrijkste voor 2024 voor jou op een rijtje gezet.

blog-socialtrends-ipsis.jpg

1. De opkomst van social commerce

Met social commerce worden social media ingezet om producten en diensten te verkopen. Deze trend is de afgelopen jaren sterk in opkomst en zal in 2024 naar verwachting nog verder groeien. Het is niet vreemd dat bedrijven inspelen op deze trend. Social media is namelijk een onmisbaar onderdeel geworden van ons leven.

We gebruiken het om contact te houden met vrienden en familie, op de hoogte te blijven van het nieuws en om te shoppen. Volgens een onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut besteden Nederlanders gemiddeld 1,9 uur op social media. Het gebruik van social media is het hoogst onder jongeren van 15 tot 24 jaar, zij besteden er gemiddeld 3,5 uur per dag aan. Volwassenen tussen de 25-34 jaar kijken gemiddeld 2 uur en 37 minuten per dag op social media. Dit is 17.5 uur per week!

Bedrijven kunnen social commerce gebruiken om hun productaanbod te promoten, klanten te bereiken en verkopen te genereren. Door in te spelen op deze trend vergroot je de kans om zichtbaar te worden voor jouw klanten en de juiste doelgroep te bereiken.

2. De kracht van video

Video is één van de meest effectieve vormen van content op social media. Bedrijven die video’s gebruiken kunnen daarmee hun bereik vergroten, betrokkenheid stimuleren en hun merkimago versterken. Korte video's zijn al enkele jaren een trend op social media, deze trend zal in 2024 alleen maar verder toenemen. TikTok is hiervan een goed voorbeeld. Maar ook andere platforms, zoals Instagram en YouTube, investeren steeds meer in korte video's. Deze trend is te verklaren doordat mensen steeds meer op hun telefoon zitten en minder tijd hebben om lange video's te bekijken.

Video's worden gebruikt om verschillende doelen te behalen, waaronder:

  • Producten en diensten promoten
  • Merkbekendheid vergroten
  • Klantenservice verbeteren
  • Relaties met klanten opbouwen

Hier zijn enkele tips voor het maken van effectieve video’s voor op social media:

  • Houd de video kort en bondig
  • Gebruik visueel aantrekkelijke beelden
  • Zorg voor een duidelijke boodschap
  • Maak de video relevant voor je doelgroep

3. Kunstmatige intelligentie (AI) op social media

Kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds meer gebruikt op social media om gebruikers een persoonlijkere ervaring te bieden. AI kan worden ingezet om gebruikers te helpen bij het vinden van relevante content, om ze aan te bevelen bij andere gebruikers die soortgelijke interesses hebben, en om ze te helpen bij het beheren van hun accounts.

 

4. De focus op gemeenschap

Consumenten die zich verbonden voelen met een bedrijf zullen eerder overgaan op het volgen van een socialmedia-account. Bedrijven die een sterke focus hebben op gemeenschap, zullen succesvoller zijn in het aantrekken en behouden van klanten en volgers op social media. In 2024 zullen we zien dat bedrijven nog meer inzetten op het creëren van een gevoel van gemeenschap op sociale media.

5. De opkomst van micro-influencers

Micro-influencers zijn mensen met een kleiner aantal volgers, maar die wel een zeer betrokken publiek hebben. Deze influencers worden steeds belangrijker voor merken, omdat ze een authentieke en persoonlijke connectie met hun volgers hebben. Micro-influencers zijn vaak goedkoper dan grotere influencers en zijn vaak meer bereid om samen te werken met merken die passen bij hun eigen waarden.

 

6. Groei livestreaming

Livestreaming is een andere trend die in 2024 verder zal toenemen. Livestreaming wordt steeds populairder, omdat het mensen de mogelijkheid biedt om live mee te kijken met evenementen, interactie te hebben met hun favoriete influencers en hun eigen content te delen met een groot publiek.

 

7. Toenemend klantcontact via messaging apps

Messaging apps, zoals WhatsApp, Facebook Messenger en Instagram Direct, worden steeds vaker gebruikt voor klantcontact. Klanten waarderen het gemak en de privacy van het communiceren met een bedrijf via een messaging app. Messaging apps bieden bedrijven ook de mogelijkheid om persoonlijkere en relevantere interacties met klanten te hebben.

Neem contact op

Deze trends hebben een belangrijke impact op de manier waarop we social media gebruiken. Bedrijven en merken die de trends op de voet volgen, weten hun doelgroep beter te bereiken en aan zich te verbinden. Wil jij met jouw socialmediakanalen inspelen op de laatste trends? Ons team staat voor je klaar, neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

Neem contact op

Chantal 1
Geschreven door:

Chantal Dekker

Marketeer
Heb je vragen?

Waarom stoppen met lezen...

nieuwsbrief-socialmedia-ipsis.jpg

Optimaliseer je socialmedia-marketing met deze ChatGPT tips

woman-holds-smartphone-with-instagram-application-screen-cafe.jpg

Groeien op Instagram in 2023

collage-people-using-reels.jpg

De opkomst van Reels op Instagram

woman-holds-smartphone-with-instagram-application-screen-cafe.jpg

Groeien op Instagram in 2023

collage-people-using-reels.jpg

De opkomst van Reels op Instagram