Komt er een verbod op Google Analytics in Nederland?

Google is een Amerikaans bedrijf. Alle data die met Google Analytics wereldwijd wordt verzameld wordt daarom naar Amerika gestuurd. De Amerikaanse overheid zou deze gegevens in theorie kunnen opeisen van Google en beschikt dan over veel informatie van o.a. Europese burgers.  

Privacy-activist Max Schrems is daarom in 2020 een rechtszaak gestart bij het Europese Hof van Justitie. Dit hof heeft bepaald dat de uitwisseling van gegevens aan Amerika (door o.a. Google Analytics) de Europese privacywetgeving schendt. Sindsdien hebben Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Denemarken Google Analytics al verboden. In Nederland loopt deze zaak nog, maar de kans bestaat dat het programma ook hier verboden gaat worden. 

Wat zegt Google over deze kwestie?

Google is het niet eens met de uitspraak van het Hof. Zij zeggen dat de Amerikaanse overheid namelijk nooit om de gegevens zal vragen. Toch is Google aan het kijken hoe zij de nieuwe versie van Google Analytics, Google Analytics 4 (GA4), zo goed mogelijk kunnen laten voldoen aan de Europese privacywetgeving. 

Voor al onze klanten hebben wij alvast uit voorzorg een GA4-account aangemaakt dat naast de ‘oude’ versie van Google Analytics loopt. Het is nu te hopen dat de nieuwe versie gaat voldoen aan de privacywetgeving in Europa. Bij ipsis volgen wij deze ontwikkelingen op de voet, maar we zijn hier wat sceptisch over. 


Wat te doen?

Mocht Google Analytics toch ook in Nederland verboden worden, dan moeten er Europese Analytics programma’s gebruikt worden, die wel voldoen aan onze privacywetgeving. ipsis is partner van Snoobi Analytics, een professionele webanalysetool. Hiermee krijg je net zoals bij Google Analytics inzicht in de bezoeken aan jouw website of -shop, maar je kun er ook nog een hele hoop meer mee.  

Wat de grote verschillen zijn tussen Snoobi en Google kun je hier lezen. Ook vertellen we je hier wat de grote voordelen zijn van Snoobi. Wil je liever een persoonlijke toelichting? Neem dan vooral contact met ons op! Wij voorzien je van een passend advies.  

 

Ik wil graag meer weten over Snoobi!

Andere Tips en updates:

<h1>Hoe zet je ChatGPT in voor effectieve SEO? </h1>
Lara Vonk

Hoe zet je ChatGPT in voor effectieve SEO? 

 
<p><strong>De principes van Cialdini voor overtuigende marketing</strong></p>
Chantal Dekker

De principes van Cialdini voor overtuigende marketing

 
<p><strong>Google Analytics 4: wat is er veranderd en wat zijn de voordelen?</strong></p>
Dana Rood

Google Analytics 4: wat is er veranderd en wat zijn de voordelen?

 
0229272700