Het verschil tussen http en https

Steeds vaker zien we https voor een url staan. Maar waar staat dit voor, heeft het invloed op de vindbaarheid en wat is het verschil met http? Het verschil zit hem in de S van secure. Https staat voluit voor Hyper Tekst Transfer Protocol Secure en is net als http een manier om gegevens te versturen via het internet.

Het grote verschil tussen deze twee zit in het versleutelen van de gegevens die verstuurd worden. Iemand die gegevensstromen kan onderscheppen, kan bij http zien wat er wordt verstuurd. Bij https zijn deze gegevens versleuteld en kunnen de gegevens niet worden ontcijferd Hierdoor worden de gegevens die worden verstuurd via https op een veilige manier overgedragen. Https wordt dan ook voornamelijk gebruikt bij betalingsacties, internetbankieren en het opslaan en uitwisselen van privacy gegevens.

Een veilige website herkennen

Een veilige website wordt aangeduid met https. Daarnaast wordt in de adresbalk met behulp van icoontjes duidelijk aangegeven of een site veilig is of niet. Een veilige website heeft een gesloten groen slotje in de adresbalk. De i met een rondje geeft aan dat het niet veilig is om gevoelige informatie in te vullen op de website. Een website met een uitroepteken in een rode driehoek geeft aan dat je het beste de website kunt vermijden. Deze website is niet veilig.

Invloed van https op vindbaarheid

Een website die wordt aangeduid met https is niet alleen veiliger voor de websitebezoekers, maar maakt een website ook beter vindbaar. Google beloont veilige websites met een hogere score in de zoekresultaten. Dit betekent niet dat je met https gelijk op plek 1 komt, maar een zeker voordeel heeft het wel. Het doel van Google is om op deze manier de veiligheid op internet te verbeteren.

SSL-certificaat

Hoe stap je over van http naar https? Met behulp van een SSL-certificaat kun je de veiligheid van jouw website verhogen. Met een SSL-certificaat worden de gegevens versleuteld en kunnen deze gegevens niet worden gelezen door andere. Gegevens die worden ingevoerd op de website, zoals een wachtwoord of persoonsgegevens, zijn hierdoor beveiligd. Dankzij het SSL-certificaat wordt http omgezet naar https.

Onlangs hebben Google Chrome en Mozilla Firefox een update gedaan, waardoor er nu duidelijker wordt vermeld wanneer een website veilig is of niet. Bezoekers letten op de betrouwbaarheid en veiligheid van jouw website. Zijn er recensies geschreven, beschikt de website over de juiste keurmerken en is de website veilig? De overstap naar https is voornamelijk belangrijk voor website waarop persoonlijke gegevens moeten worden achtergelaten. Maar ook voor websites waarop dit niet mogelijk is, is het zeker aan te raden om een SSL-certificaat aan te schaffen voor de website. Het maakt de website een stuk veiliger, zorgt voor een betere ranking in de zoekresultaten en geeft de bezoeker meer vertrouwen.

Het overstappen naar https is een technische ingreep en kun je het beste regelen via jouw webbouwer of webhost. Ook bij ipsis kun je terecht voor het SSL-certificaat. Heb je vragen over het certificaat en het belang van https? Bel dan naar 0229 – 27 27 00 of vul ons contactformulier in.

Andere Tips en updates:

<p>De kwaliteitsbepaling van Google</p>

De kwaliteitsbepaling van Google

 
0229272700