Heb jij weleens naar een bedrijf gezocht via Google? Dan ben je vast het blokje aan de rechterkant van de zoekresultaten tegen gekomen. In dit blokje staan de adresgegevens, foto’s, reviews, openingstijden en routebeschrijving van het bedrijf. Maak jij nog geen gebruik van deze gratis tool van Google? Lees dan verder hoe je dit goed in kunt richten.

Google businessaccount aanmaken

Allereerst is het belangrijk dat je een account voor Google my Business aanmaakt. Dit doe je via: https://www.google.nl/intl/nl/business/. Hier vul je al jouw bedrijfsgegevens in. Je krijgt een verificatiecode doorgestuurd via de post om echt te verifiëren dat jouw bedrijf zich op dat adres bevindt. Vul de verificatiecode in en maak jouw account compleet.

Een goede basis

Daarna gaat het echte werk beginnen. Het perfecte account begint bij een goede basis. Zorg ervoor dat alle informatie klopt:

  • Zijn de contactgegevens juist?
  • Klopt de categorie waarin jouw bedrijf wordt ingedeeld?
  • Staat de url naar de website goed ingesteld? Bevat de url van jouw website al https? Stel dit dan ook goed in. Https zorgt ervoor dat de gegevens die op jouw website verstuurd worden op een veilige manier worden overgedragen. Een website die wordt aangeduid met https is niet alleen veiliger voor de websitebezoekers, maar maakt een website ook beter vindbaar. Google beloont veilige websites met een hogere score in de zoekresultaten.
  • Heb je een afsprakenmodule op jouw website? Vermeld deze dan bij de optie ‘url voor afspraken’.
  • Kloppen de openingstijden? Je kunt eventueel ook specifieke dagen invullen waarop je gesloten bent zoals feestdagen of vakanties.

Uitstraling

De volgende stap is de uitstraling. Stel een duidelijke profielfoto in, waar jouw bedrijf aan te herkennen is. Je kunt daarnaast nog veel meer foto’s instellen. Plaats foto’s van de binnenkant van de winkel of kantoor. Zo kunnen mensen alvast een kijkje in de keuken nemen. Ook producten die je verkoopt en medewerkers zijn leuk om tussen de foto’s te plaatsen. Daarmee geef je gelijk een upgrade aan de uitstraling van jouw Google Business account. Daarnaast is het mogelijk om een 360 graden beeld van jouw bedrijf te laten zien. Zo krijgen mensen online een virtuele rondleiding en een unieke kijk in jouw winkel of kantoor. Google biedt jou de mogelijkheid om de 360 graden camera te lenen, maar je kunt het ook uitbesteden aan gespecialiseerde bedrijven. 

Interactie

Naast de gegevens die je zelf invult, kan het account ook aangevuld worden met content door klanten of bezoekers. Middels reviews en een Q&A kunnen klanten ook hun steentje bijdragen. Reviews zijn een essentieel onderdeel. Mensen die op zoek zijn naar een bedrijf zoals die van jou zien direct wat andere klanten van jouw bedrijf vinden. Je hebt zelf geen invloed op deze reviews, maar je kunt er wel voor zorgen dat andere lezers zien dat je openstaat naar feedback en luistert naar jouw klanten. Reageer daarom op zowel de positieve als negatieve reacties. De reviews via Google kun je, in tegenstelling tot veel andere reviewprogramma's, gratis verzamelen en op jouw website laten plaatsen. Is jouw website door ons gebouwd? Dan kunnen wij ervoor zorgen dat de reviews ook op de website getoond worden. 

Een bezoeker met een vraag kan deze ook stellen via Google Business. Ook zie je dat andere bezoekers reageren op de vragen. Reageer ook als bedrijf zijnde hierop. Het draait ten slotte om jouw bedrijf en de bezoeker verwacht daar ook een antwoord van.

Insights

Om het account goed te krijgen en te houden is er af en toe bijsturing nodig. Via Google Insights kun je zien hoe klanten naar jouw bedrijf zoeken en waar ze het bekijken (op maps of in de zoekmachine zelf), welke actie ondernemen ze en waar ze vandaan komen. Daarnaast vergelijkt Google met vergelijkbare bedrijven en geeft op basis daarvan advies.

Google Business wordt steeds belangrijker. Ook op mobiel komt dit blok steeds vaker boven de zoekresultaten. Zorg er daarom voor dat bezoekers jou goed kunnen vinden en dat je het bedrijf goed profileert. Weet jij niet waar je moet beginnen met het inrichten van jouw Google Businessaccount? Wil je hulp bij het opzetten en het neerzetten van een mooi profiel op Google? Wij ondersteunen jou hier graag bij. Neem voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier of bel naar 0229 – 27 27 00.

 

Screen-Shot-2018-04-09-at-11.16.12-AM.png