De arbeidsmarkt is historisch krap en de vacatures vliegen ons om de oren. Als je als werkgever een vacature uitzet, ben je lang niet meer de enige in jouw vakgebied. Dit maakt het nog belangrijker om een originele vacature te schrijven. Hoe zorg je dat je opvalt? Een aantrekkelijke vacature bestaat allang niet meer uit de standaard lappen tekst met een opsomming van functie-eisen. Wees origineel en breid je vacature uit met allerlei soorten content! Hoe? Wij geven tips!

nieuwsbrief-vacaturetekst-ipsis.jpg

Stap 1: Doe eerst vooronderzoek

Breng de functie tot leven

Praat met collega’s of andere mensen die het werk al doen. Hoe ziet een werkdag eruit? Welke eigenschappen heb je nodig? Met wie kom je allemaal in aanraking? Al deze informatie heb je nodig als de basis van de vacature! 

Wie is je droomkandidaat?

Vraag de huidige collega’s wat de ideale kandidaat is die zij voor zich zien. Is de voor functie serieuze managers van middelbare leeftijd op het lijf geschreven? Houd deze groep dan in je achterhoofd als je de vacature opzet. Is de droomkandidaat een jong persoon die van aanpakken houdt? Neem dit dan als uitgangspunt. Voor een mbo’er gebruik je bijvoorbeeld andere woorden dan voor een universitair geschoolde kandidaat. Leeftijd, functie, karaktereigenschappen en zelfs regio zijn bepalend voor de tone of voice in jouw vacaturetekst.

Ken je USP’s

Waarom kiezen je medewerkers voor jouw bedrijf? Ken je onderscheidende kwaliteiten. Wat zijn redenen die het werken bij jouw bedrijf aantrekkelijk maken? Dit moet tegenwoordig echt iets unieks zijn om op te vallen. Geven jullie bijvoorbeeld een startbonus, hebben jullie veel leuke activiteiten of geven jullie de medewerkers een speciaal kerstcadeau? Dit moet duidelijk naar voren komen in de vacature.

Stap 2: Creëer de vacature

Kies een duidelijke functietitel

Kies als eerst een duidelijke functietitel. Iedereen is tegenwoordig chief, manager, officer, of controller. Klinkt spannend, maar dat is het meestal niet. Bovendien wil je dat je vacature online gevonden wordt. Zoekt een kandidaat op Chief Talent Officer of op HR manager? Doe onderzoek naar hoe concurrenten de vacatures noemen en kies op basis daarvan de juiste titel. Maar maak de titel net even anders of leuker, alles om op te vallen!

Vertel een verhaal maar vermijd lange teksten

Veel vacatureteksten zijn heel formeel en vormelijk geschreven. Ze lijken allemaal op elkaar. ‘Wegens aanhoudende groei zijn wij voor de afdeling administratie op zoek naar een enthousiaste en leergierige secretaresse, die op korte termijn beschikbaar is.’ Gaap. Gebruik vaker spreektaal, vertel het verhaal zoals je het ook aan je buurvrouw zou vertellen. ‘Koffie halen en vliegtickets regelen voor de baas? Vergeet het maar. Als jij onze secretaresse wordt, heb je wel iets beters te doen. Jij bent het eerste aanspreekpunt voor onze klanten: ons visitekaartje. En omdat wij het enorm druk hebben, hopen we dat je snel kunt beginnen.’

Maar… vermijd lange teksten! Beeld je in dat je potentiële kandidaat jouw vacature in de trein op zijn mobiel voorbij ziet komen. Hij zal de vacature slechts snel scannen om te kijken of het hem aantrekt. Geef de tekst dus kort maar aantrekkelijk weer!

Vertel hoe een dag eruit ziet

Laat de kandidaat zich alvast inleven in de baan door een voorbeeld van een dagschema te tonen. Benoem hierin ook de leuke dingen zoals de gezellige pauze of een interessante vergadering of samenwerking. Zo is dit een leukere manier om de werkzaamheden te omschrijven dan weer een lap tekst.

Toon een video van je bedrijf

In de meeste vacatureteksten wordt eerst het bedrijf kort omschreven. Vaak is er een algemene tekst gebruikt, die misschien wel gericht is aan een heel andere doelgroep. Droge kost. Probeer een beeld te geven hoe het is om voor het bedrijf te werken, en hoe kan dat beter dan in een video? Film de werkomgeving en laat bijvoorbeeld de medewerkers iets korts vertellen over de werksfeer! Zo kan de kandidaat een goed beeld krijgen en bepalen of hij/zij zichzelf hier vindt passen.

Salarisindicatie kan het verschil maken

‘Salaris? Vermeld maar marktconform, dan kunnen we nog alle kanten op.’ Herken je dit? Dan is er werk aan de winkel. Want salaris is de meest overtuigende factor bij de zoektocht naar een (nieuwe) baan. Het vermelden van een salarisindicatie kan het verschil maken tussen direct solliciteren of de vacature aan je voorbij laten gaan.   

Vermijd een lange eisenlijst

Werkgevers houden ervan: eisenlijstjes opstellen. Je kunt het maar beter allemaal genoemd hebben, toch? Nee dus. Beperk het aantal eisen en maak de opsomming niet te lang. Ten eerste verlies je daarmee de aandacht, ten tweede zullen mensen zich minder snel in het profiel herkennen. Beperk je tot de belangrijkste eisen en sluit bijvoorbeeld af met enkele pré’s.

Pas ook op met karaktereigenschappen. Enthousiast, stressbestendig en nauwkeurig, je wilt het allemaal. Maar voegt dit echt iets toe aan de vacaturetekst? Als je clichés wilt gebruiken, koppel ze dan aan praktijkvoorbeelden. ‘Dankzij jouw zonnige uitstraling voelt iedereen die binnenkomt zich welkom’ en ‘omdat je zo nauwkeurig werkt worden fouten in onze administratie snel opgespoord.’

Wie zijn de leuke collega's

Een belangrijke factor om voor een baan te kiezen zijn ook de collega’s. Maar toch wordt dit vaak slechts in een enkele zin in de vacature benoemd: ‘Jong en gemotiveerd team’. Zonde! Sociale aanbevelingen zoals reviews werken niet alleen goed bij producten, ook bij vacatures. Je kunt de medewerkers iets laten vertellen in je bedrijfsfilm, zoals hierboven genoemd. Maar je kunt ook een ‘review’ weergeven van een medewerker. Plaats een leuke quote van een medewerker met een foto erbij. En zorg ervoor dat je een ‘Over ons’ onderdeel op je website hebt waar je meer vertelt over jullie bedrijf en het team!

Stap 3: Solliciteren

Maak solliciteren makkelijk

Denk weer even aan die potentiële droomkandidaat die in de trein langs jouw vacature scrolt. Als deze kandidaat interesse heeft wil je hem natuurlijk gelijk aansporen om contact op te nemen! Maar als hier dan een ellenlang vacatureformulier voor nodig is, inclusief uitgebreide motivatiebrief, zal deze kandidaat snel weer verder scrollen. Maak het solliciteren makkelijk! Laat de kandidaat alleen de echt benodigde informatie en contactgegevens achterlaten en neem op basis hiervan contact op! Met een kort belletje kun je al achterhalen of je deze kandidaat in het proces wilt meenemen, of je kunt vragen of de kandidaat alsnog een motivatie wilt schrijven. Maar zo heb je de kandidaat wel al half binnen!

Toon de stappen van het sollicitatieproces

Bij sommige bedrijven bestaat het sollicitatieproces uit slechts één gesprek, en bij andere bedrijven uit een volledige screening inclusief een toets. Geef hier vooraf inzicht in! Zo weet de sollicitant wat hij kan verwachten en dit zorgt ervoor dat hij minder snel afhaakt in de rest van het proces.

Reageer snel op sollicitaties

Op dit moment is de arbeidsmarkt zo oververhit dat sollicitanten zoveel soortgelijke vacatures voorbij zien komen en zij dus vaak op meerdere vacatures reageren. Werkgevers die snel reageren hebben een streepje voor, zo voelt de kandidaat zich gewild en serieus genomen. Dus zorg dat je snel contact opneemt met de sollicitant!

Stap 4: Jouw droomkandidaat bereiken

Is je vacature helemaal af? Dan is het tijd om deze te delen onder jouw droomkandidaten. Maar waar vind je die droomkandidaten? Natuurlijk via de (betaalde) zoekmachines voor vacatures, via LinkedIn of via je eigen netwerk. Maar vergeet ook niet de kracht van social media. Niet iedereen die eigenlijk wel een nieuwe baan zou willen is ook echt actief op zoek naar vacatures. Deze potentiële kandidaten is juist de groep die je wilt bereiken en onder andere social media biedt je hier de mogelijkheid toe. Op social media is het wel extra belangrijk dat tekst en beeld de doelgroep in één oogopslag aanspreken, anders scrollen ze snel voorbij!

 

Neem contact op

Ben je op zoek naar droomkandidaten? Wij zijn partner van de recruitmenttool Wonderkind die op basis van AI de juiste doelgroep voor iedere vacature kan bereiken. Zo verleiden we jouw potentiële kandidaten met een sterke recruitment campagne! Meer weten? Neem contact met ons op.

Neem contact op

Isabel 1
Geschreven door:

Isabel Konijn

Marketeer
Heb je vragen?

Waarom stoppen met lezen...

recruitment-marketing.jpg

Talent werven met succesvolle recruitment marketing

Standard Quality Control Collage Concept

Google Consent Mode V2: de noodzaak van een geschikte cookiebanner

Blog Reviews Ipsis

Het belang van reviews voor jouw organisatie

Standard Quality Control Collage Concept

Google Consent Mode V2: de noodzaak van een geschikte cookiebanner

Blog Reviews Ipsis

Het belang van reviews voor jouw organisatie