De betekenis van kleuren

Binnen het ontwikkelen van een huisstijl is het belangrijk de juiste kleuren te gebruiken. Iedere kleur heeft zijn eigen betekenis, maar welke kleur gebruik je nu voor het uitstralen van vertrouwen en welke kleur staat voor positiviteit? En hoe zit dat in andere landen? Betekenen kleuren in alle landen hetzelfde? Het antwoord is nee. Andere landen, andere culturen en (dus) ook een andere betekenis van kleuren.

Onderstaand een korte uiteenzetting van kleuren en de verschillen hiervan tussen verschillende landen.

Rood

Liefde en passie, dat is de betekenis van de kleur rood in het westelijk halfrond. In Zuid-Afrika is rood echter de kleur van rouw. De Australische Aboriginals gebruiken de kleur rood om land en aarde te representeren, terwijl de kleur rood in India juist weer staat voor welvaart en macht.

Blauw

In India staat de kleur blauw voor de goden, zoals Krishna, en is het de kleur van het eeuwige. In het Oosten is blauw een positieve kleur, maar in het westen wordt blauw veelal geassocieerd met depressie en negativiteit.

Groen

In China staat de kleur groen symbool voor regeneratie, van nieuw leven, van hoop en van vruchtbaarheid. De kleur groen wordt echter ook geassocieerd met schaamte. Wanneer je een Chinese man een groene hoed geeft, zeg je daarmee dat zijn vrouw hem bedriegt. In Saoedi Arabië staat de kleur groen echter voor welvaart en prestige, terwijl het in Noord-Afrika weer geassocieerd wordt aan corruptie en een drugscultuur.

Geel

Waar de kleur geel in westerse landen gezien wordt als een heldere, vrolijke en positieve kleur, representeert de kleur geel in Latijns-Amerikaanse landen de dood en rouw. In Afrika heeft de kleur geel weer een andere betekenis, want enkel rijke en succesvolle mensen mogen hier gele kleding dragen.

Oranje

Terwijl in Nederland iedereen een bepaalde, meestal positieve, associatie met oranje heeft, geeft deze kleur in Noord Amerika een verandering aan en wordt deze kleur ook gebruikt om de herfst uit te drukken. Dit begint al in september, als de scholen weer beginnen, en duurt tot Halloween en Thanksgiving, laat in november. In de westerse wereld staat oranje ook voor betaalbaar of waar voor je geld, terwijl deze kleur in Oosterse landen blijdschap en spiritualiteit uitdrukt.

Zwart

Indonesië associeert zwart met kwaad, evenals landen als Thailand en Tibet. Zwart wordt gelinkt aan magie en het onbekende in bijna alle culturen, maar in China staat het dan weer juist voor weelde, gezondheid en welvaart.

Paars

Sinds de Romeinse tijd is paars de kleur die geassocieerd wordt met koningshuizen. Nog steeds passen verschillende koningshuizen deze kleur toe bij speciale gelegenheden. In Japan staat de kleur paars echter voor privileges, rijkdom en succes, terwijl het in Oekraïne betekent dat er sprake is van vertrouwen, geduld en geloof.

Roze

In België en Polen dragen pasgeboren jongetjes roze, terwijl de meisjes in het blauw gaan. In Nederland en veel andere landen is het precies andersom. In Korea staat roze voor vertrouwen, terwijl het in Thailand de nationale kleur is voor dinsdag.

Meer informatie over de betekenis van kleuren? Maak gebruik van ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op via 0229 - 27 27 00.

 

Bron: Printmatters Magazine

Rixt Zijlstra Rixt Zijlstra
Auteur
Rixt Zijlstra

Grafisch vormgeven is een bijzonder vak. Het geeft altijd weer een kick als je één van je ontwerpen terugziet en supertrots bent op het resultaat. Hoe klein of groot een communicatiemiddel ook is, het ontwerp moet zeggen: ‘Dit is ons bedrijf en hier staan wij voor’. Deze uitdaging ga ik graag samen met jou aan. Wat kan ik voor je doen?

Meer over Rixt

Andere Tips en updates:

<h1>Het belang van reviews voor jouw organisatie</h1>
Chantal Dekker

Het belang van reviews voor jouw organisatie

 
<p><span class=Dé webdesigntrends voor 2024 

">
Niels Laan

Dé webdesigntrends voor 2024 

 
<h1 align=DemandGen: de nieuwe campagnesoort van Google Ads">
Aida de Haan

DemandGen: de nieuwe campagnesoort van Google Ads

 
0229272700