Website Design: Mobile First?

Website Design: Mobile First ?

Het gebruik van mobiele apparaten is de laatste jaren flink gestegen. Niet langer worden websites alleen bezocht vanaf desktop computers, maar steeds vaker pakken (potentiële) klanten hun mobiel of tablet.

De verwachting is dat eind 2015 het aantal mobiele gebruikers wereldwijd het aantal desktop gebruikers zal overstijgen. Uit ons eigen onderzoek bij onze top 25 klanten blijkt dat 32% van het aantal bezoekers de website bezoekt met een mobiel apparaat. In 2014 was dit percentage nog maar 25%. Best een behoorlijk stijging in mobiel gebruik dus.

 

Door een niet-mobielvriendelijke website kunt u potentiële klanten verliezen. 
Uit onderzoek (Google research) blijkt dat het niet hebben van een mobiel geschikte website flinke impact kan hebben op uw website statistieken en conversies:

  • 48% van de gebruikers raakt gefrustreerd en geïrriteerd als de website niet mobielvriendelijk is
  • 52% van de gebruikers komt niet terug bij een slechte web-ervaring
  • 48% van de gebruikers krijgt het gevoel niet serieus te worden genomen
  • 61% van de bezoekers zullen de website sneller verlaten
  • 75% van de bezoekers hebben voorkeur voor een mobiele versie en zullen eerder terug keren in de toekomst
  • 68% van de gebruikers koopt eerder op een mobielvriendelijke website

"Het wordt steeds belangrijker dat een website goed werkt op een mobiel en tablet." 
– Niels Laan, ipsis

Andere denkwijze/werkvolgorde bouwen website

De traditionele manier waarop een website ontwerp tot stand kwam was dat er een ontwerp werd gemaakt voor een desktop pc. De laatste jaren is hierin al veel veranderd. En nieuw website ontwerp wordt momenteel al ontworpen voor een desktop, tablet en mobiele versie. Dit wordt responsive design genoemd. 

Als basis wordt eerst nog steeds de desktop versie gemaakt. De tablet- en mobiele variant worden er een beetje bij gedaan. De vraag is of dit nog wel de juiste weg is als je bovenstaande statistieken ziet.

Je zou ook andersom kunnen denken door eerst een ontwerp te maken voor een mobiel/tablet en hierna het ontwerp voor de desktop versie. Door deze volgorde zou je de website beter kunnen optimaliseren en afstemmen voor mobiel gebruik. Dit betekent natuurlijk niet dat de desktop versie niet goed werkt, maar de focus zal op de mobiele versie liggen en de desktop versie wordt hier een afgeleide van. Wanneer een nieuwe website ontworpen wordt met de focus op de mobiele website, wordt gesproken van mobile first websites.

Een mobile first website biedt de volgende voordelen:

  • Besparen op kosten (kortere ontwikkeltijd)
  • Betere optimalisatie van content (bv geen grote sfeerbeelden/niet 5 nieuwsartikelen tonen, naw gegevens prominenter, etc)
  • Meer functionaliteiten gebruiken van telefoon (GEO-locatie, foto’s nemen, etc)

Bepalen van het omslagpunt

Momenteel is het naar mijn mening nog te vroeg om over te schakelen naar mobile first. Het overgrote deel van de bezoekers bekijkt de website nog steeds via de desktop (68%). Dit neemt niet weg dat er wel goed (en beter) moet worden gekeken naar de mobiele versie van de website. Uiteraard komt er een bepaald punt dat desktop pc’s minder belangrijk gaan worden en mobiele devices voorrang krijgen. Voor nu is dat omslagpunt echter nog niet bereikt

Meer informatie over mobile first, een nieuwe website of een nieuw website ontwerp? Neem contact met ons op via ons contactformulier of bel ons op 0229 27 27 00.

Bron: http://www.five.sg/new/

 

 

Niels Laan Niels Laan
Auteur
Niels Laan

Ik ben al ruim 5 jaar hoofd visueel design en daarnaast ben ik ook lid van het MT bij ipsis. Mijn specialisme ligt bij het ontwerp van websites en apps. Ik houd me vooral bezig met de grotere projecten, maar voor kleine projecten draai ik ook zeker mijn hand niet om. Een leuk plaatje maken is voor mij niet voldoende. Mijn ontwerpen zijn goed doordacht en leveren resultaten op. Ik vind het leuk om met de klant mee te denken en deze te betrekken in het ontwerpproces!

Meer over Niels

Andere Tips en updates:

<p><span>Social media trends voor 2024</span></p>
Naomi Sauer

Social media trends voor 2024

 
<p>Optimaliseer je socialmedia-marketing met deze ChatGPT tips</p>
Chantal Dekker

Optimaliseer je socialmedia-marketing met deze ChatGPT tips

 
<p><strong>Dutch Umbraco Experience en nummer 1 CMS van Europa</strong></p>
Dave Jonker

Dutch Umbraco Experience en nummer 1 CMS van Europa

 
0229272700