Featured Snippets van Google zijn niet nieuw. Sinds 2016 is de functie in Nederland op grote schaal ingezet. Voor veel mensen staat het beter bekend als “Anwser box” of “Antwoorden box”, maar om verwarring te voorkomen houden wij het op Featured Snippets. Je hebt ze vast wel eens gezien in de zoekresultaten: een blok bovenaan de zoekresultaten waar het antwoord op jouw vraag direct wordt uitgelegd. Dat is de Featured Snippet. Deze Snippets zijn een samenvatting van het antwoord van een vraag die een zoeker stelt in Google. Dit antwoord wordt in een speciaal blok uitgelicht bovenaan de zoekresultaten van Google. Het is een normaal organisch zoekresultaat, maar wel één die extra goed wordt uitgelicht. Een enorm voordeel dus voor de website die wordt vertoond als Featured Snippet. 

Een voorbeeld van een Featured Snippet:

Er zijn 3 soorten Featured Snippets.

  • De paragraaf. Dit is een antwoord dat wordt weergegeven in een stuk tekst of in een stuk tekst met een foto erbij.
  • De lijst. Dit is het antwoord in een lijst. Bijvoorbeeld bij de zoekopdracht: “Grootste landen in de wereld” krijg je een lijst te zien met de top 5 grootste landen.
  • Het antwoord staat weergegeven in een tabel.

Belangrijk voor de vindbaarheid

Featured Snippits zijn uitermate belangrijk voor de vindbaarheid van de website. Je mag gerust zeggen dat gelinkt worden in Featured Snippets een enorm voordeel opgeleverd voor bedrijven. Zonder geld uit te geven komt jouw site bovenaan te staan in de zoekresultaten van Google. Het bericht staat zelfs boven sites met een advertentie.

Wat is mijn kans om 'gefeatured' te worden?

Uit onderzoek van Ahrefs blijkt dat 99.68% van de featured pagina’s al in de top 10 van Google search staan. Dus al sta je al hoog ingedeeld bij vergelijkbare zoektermen maak je een goede kans om in de Google Featured Snippit te komen.

Volgens Getstat komt 70% van de snippits van een website die niet als nr. #1 gerankt staat. Het is dus niet nodig om je pagina bovenaan te krijgen.

De website die met afstand de meeste Featured Snippets heeft komt misschien niet als een verrassing; dat is Wikipedia. Om jouw kans te verhogen is het van belang dat jouw pagina’s bij veel verschillende Google search opdrachten in de top 10 staan.

Zoek naar zoekopdrachten waarbij je hoog ingedeeld staat

Je makkelijkste schot op een Featured Snippet heb je door te focussen op zoekopdrachten waar jouw site momenteel al hoog op scoort. De Google Search Console laat zien welke zoekopdrachten jouw site clicks geeft. Druk eerst op “Search Traffic” en vervolgens “Search analystics”. Kijk naar het tabel om te zien welke posities jouw pagina hebben op verschillende pagina’s.

Zoek verder naar nieuwe manieren

De SEO die jij en je concurrentie toepassen werkt uiteraard mee. Maar om er echt tussenuit te springen kan het helpen om klanten te vragen wat zij bij google intypen bij het zoeken naar een product of onderwerp. Typen zij hun vraag letterlijk in of gebruiken ze alleen een aantal “keywords”? De manier van zoeken op Google verschilt sterk per doolgroep. Oudere zullen sneller complete zinnen invoeren terwijl jongeren eerder geneigd zijn om keywoorden te gebruiken.

Stel pagina’s goed in

Content 
Om in de search snippets te komen moet je in de content natuurlijk duidelijk antwoord geven op de gestelde vraag. Google stelt bepaalde eisen waaraan het antwoord moet voldoen: een volledig en duidelijk antwoord is pré. De focus ligt op de relevantie van de info en de lengte van het antwoord.
De vraagt die gesteld wordt moet exact op de pagina staan, het liefst in de header. 
Het kan ook helpen om op meerdere gerelateerde vragen antwoord te geven op de pagina.

Opmaak
Om een zoekmachine in staat te stellen om een pagina goed te crawlen is het belangrijk om de HTML goed te implementeren, hierdoor begrijpt de zoekmachine wat er op de pagina te vinden is.

Bereikbaarheid
Ben je tevreden met de content? Voldoet de pagina inrichting aan bovenstaande eisen? Mooi. Nu moet de webpagina alleen nog goed geïndexeerd worden. Neem de webpagina meerdere keren mee in de interne linkstructuur met relevante linkteksten.

Natuurlijk kunnen wij niet garanderen dat de pagina’s in de Featured Snippets komen na het volgen van deze stappen. De kans op een goede ranking zal desalniettemin toenemen als je de stappen volgt.  

Wil je meer weten over Featured Snippets, SEO of online marketing? ipsis heeft jarenlange ervaring op het gebied van Search Engine Optimization en helpt graag met het beter vindbaar maken van jouw website. Neem voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier, de chat of bel naar 0229 27 27 00.

google.jpg