Als reclame- en internetbureau hebben wij regelmatig te maken met bedrijven die een bestaande domeinnaam op willen zeggen; bijvoorbeeld omdat er een nieuwe bedrijfsnaam is ontwikkeld en daar ook een nieuwe domeinnaam bijhoort. Vanuit bedrijven een hele logische gedachte: het opzeggen van een domeinnaam die niet langer in gebruik is bespaart geld. Toch is dit meestal geen slimme keuze. Wij vertellen jou waarom je een domeinnaam beter niet kunt opzeggen. Lees je mee?

Een domeinnaam registreren

Iedere domeinnaam is uniek: er bestaat er dus maar één van. Kies je een domeinnaam die nog vrij is kun je deze laten registeren en op deze manier ‘bezet houden’. Een andere partij die dezelfde domeinnaam in gedachte heeft, moet dan iets anders bedenken. Sommige bedrijven registreren domeinnamen voor de toekomst, hier wordt dus niet altijd direct iets mee gedaan. Soms kun je deze domeinnaam overkopen. Als je zelf domeinnamen geregistreerd hebt die je niet gebruikt kun je overwegen om deze door te verkopen of op te zeggen. In de meeste gevallen is dit echter af te raden.

De risico’s van een domeinnaam hergebruiken

Soms is het niet langer nodig om jouw domeinnaam te behouden. Door een fusie, naamswijziging of wijziging in het dienstenpakket kan het nodig zijn om met een nieuwe domeinnaam verder te gaan. Wanneer je ervoor kiest om de oude domeinnaam op te zeggen, komt deze weer vrij. De kans is dan aanwezig dat deze uiteindelijk in het bezit van een andere partij komt. Het hergebruik van een domeinnaam brengt verschillende risico’s met zich mee.

Hackers kunnen jouw website terughalen

Internetcriminelen slaan een slaatje uit opgezegde domeinnamen. Het is voor deze mensen niet heel moeilijk om een complete website of webshop, die ooit bij de domeinnaam hoorde, terug te halen uit het archief van internet. Vervolgens wordt jouw identiteit overgenomen door de internetcrimineel, die het bedrijf voortzet. Oude en nieuwe klanten worden op deze manier misleid door een crimineel die opereert via jouw bedrijfsidentiteit.

Mail komt in verkeerde handen

De meeste bedrijven koppelen hun e-mail aan de domeinnaam. Wanneer deze wordt opgezegd en overgenomen wordt door een ander bedrijf kan deze mogelijk toegang krijgen tot mails met gevoelige informatie. Contactpersonen hebben vaak het oude mailadres nog opgeslagen en wanneer er een mail naar dit adres wordt verzonden, kan deze bij de nieuwe domeinnaameigenaar in de mailbox terecht komen. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

Domeinnaam kan doorgelinkt worden

Een ander gevaar schuilt in bedrijven die jouw domeinnaam gebruiken voor een doorlink naar een andere website. Dit kan bijvoorbeeld een concurrent zijn, die jouw oude domeinnaam opkoopt en doorlinkt naar de eigen website. Op deze manier worden er klanten die zoeken op de oude domeinnaam als het ware weggekaapt naar de website van de concurrent. Wanneer je jouw eigen bedrijf voortzet maar kiest voor een andere domeinnaam is het dus altijd slim om je oude domeinnaam zelf in bezit te houden en deze door te linken naar de nieuwe domeinnaam.

Toch je domeinnaam opzeggen?

Durf je het risico aan en kies je er toch voor om je oude domeinnaam op te zeggen of door te verkopen? Dan hebben wij een aantal tips voor je die het risico op problemen verkleinen.

  • Stuur al je contacten een bericht waarin je jouw nieuwe e-mailadres vermeldt.
  • Stel een catch-all e-mailadres in, waarmee je alle e-mails naar het oude adres opvangt en binnen laat komen op het nieuwe e-mailadres
  • Komt er verkeer op jouw website binnen via zogeheten ‘referral links’? Ofwel, staat jouw website vermeld op andere websites? Neem dan met deze bedrijven contact op om ervoor te zorgen dat de link wordt aangepast
  • Zeg de domeinnaam pas op als je alles goed hebt overgezet en er verder geen activiteiten meer plaatsvinden op jouw oude domeinnaam

Advies over jouw domeinnaam?

Wil je meer informatie over de veiligheidsrisico’s na het opzeggen van een domeinnaam? Of wil je advies over een nieuwe domeinnaam? Wij kunnen jou helpen! Neem voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier of bel naar 0229 27 27 00.

domeinnaam.jpg