Het hoge btw-tarief wordt per 1 oktober 2012 verhoogd van 19% naar 21%. Voor bedrijven met webwinkels is het vaak mogelijk om het btw-tarief in de instellingen te veranderen. Maar is dat wel een goed idee? ipsis helpt u graag om het beleid voor uw shop te bespreken.

Prijsbeleid

Veel bedrijven vermelden de prijzen in de webshop inclusief btw. Stel dat een product € 9,95 kost. Wanneer u er voor kiest om simpelweg het btw-percentage te veranderen, wordt de prijs € 10,12. Wanneer hier momenteel bijvoorbeeld € 4,95 verzendkosten bijkomen, wordt dit straks € 5,03. Het verschil lijkt niet groot, maar de kans is vrij aannemelijk dat de klanten niet blij zullen zijn met zo’n prijsstijging.

Een andere optie is om de btw-verhoging voor eigen rekening te nemen, maar daardoor gaat de winstmarge omlaag. Dit kan een flinke daling in de winst betekenen. Het hangt er ook vanaf wat de concurrenten doen. De btw-stijging kan namelijk een positieve impuls betekenen, als de concurrent de prijzen wel verhoogt.

Voorbeeld sportvereniging

Bij mijn sportvereniging gaan de prijzen wel omhoog, en niet zo’n klein beetje ook. Een biertje kost straks € 1,70 in plaats van de huidige € 1,50: een stijging van 13,3%. De inflatie voor de komende jaren hebben zij alvast doorberekend. Dit leverde alleen maar negatieve reacties op.

Voorbeeld T-Mobile

T-Mobile pakt het anders aan. Op 31 augustus kreeg ik een sms’je van T-Mobile met daarin een link naar de gevolgen van de btw-verhoging voor mijn T-Mobile abonnement (www.t-mobile.nl/btw). T-Mobile berekent de btw-stijging door in de prijzen voor de abonnementen. Wat gaat u doen?

Neem contact met ons op!

Er zijn verschillende mogelijkheden om de btw-stijging door te voeren. ipsis denkt graag met u mee. Wij willen u vragen om uw eigen website te controleren en contact met ons op te nemen wanneer er wijzigingen nodig zijn. Zo kunnen wij er samen voor zorgen dat de veranderingen zo goed mogelijk verlopen!

Vrij naar:
www.twinklemagazine.nl/achtergronden/2012/08/btw-verhoging-gevolgen-voor-webwinkels

btw