De afgelopen jaren heeft Google kenbaar gemaakt dat zij zich sterk willen maken voor veilig en snel internet. Het gebruiksgemak van de gebruiker van de zoekmachine staat centraal. Er zijn diverse factoren die meespelen bij het bepalen van de ranking. Naast veiligheid is ook snelheid een onderdeel geworden van de lijst met factoren waarmee de ranking van websites in de zoekresultaten van Google worden bepaald.

De gebruiker staat centraal

De snelheid van een website wordt vaak vergeten. Als een website er mooi uitziet en responsive is zijn we vaak al tevreden. Tuurlijk zijn dit ook belangrijke aspecten, maar de snelheid is in de meeste gevallen nog een ondergeschoven kindje. Terwijl Google dit wel heel serieus neemt en kiest voor de kant van de gebruiker. Want dat is waar het om draait en waar we naar moeten kijken: de snelheid vanuit het perspectief van de gebruiker. Dit geldt voor zowel de snelheid van de desktopversie als de snelheid van de mobiele versie van de website. De meeste websites zijn al geschikt gemaakt voor mobiele apparaten, maar schieten nog te kort op de snelheid.

Veel bedrijven denken dat ze een snelle website hebben. Maar Google combineert de snelheid en gebruikerservaring in één test. Worden er eerst scripts uitgevoerd voordat de inhoud wordt geladen? Zijn de afbeeldingen niet gecomprimeerd? Allemaal factoren die de score verlagen. Het doel van Google is dat zodra de website wordt geopend, de gebruiker direct alle content ziet die er hoort te staan en dat de rest daarna zo snel mogelijk wordt geladen.

Combinatie snelheid en content

Uiteraard blijft goede content ook een bepalende factoren bij de ranking. Websites die hoge scores behalen met de content en de snelheid zullen hoger scoren dan trage websites met goede content. Alle factoren van de website moeten dus optimaal werken. Waarom is Google zo streng en testen ze alle factoren op een website? Google is een grote speler en wordt veel gebruikt. Wij vinden het zo fijn om Google te gebruiken omdat het goed werkt. Precies om die reden is Google strikt op de kwaliteit en het gebruikersgemak. Google is er voor de gebruiker en wil de goede werking van de zoekmachine optimaal houden.

Hoe verbeter ik de snelheid van mijn website?

Nu komt de hamvraag: als die snelheid zo belangrijk is, hoe verbeter ik die dan voor mijn website? Er zijn diverse mogelijkheden om de snelheid van de website te verbeteren. Wij zetten een aantal belangrijke dingen op een rijtje:

  1. Optimaliseer afbeeldingen
    Afbeeldingen die slecht of niet geoptimaliseerd zijn kunnen van invloed zijn op de laadsnelheid van de website. Het gebruiken van afbeeldingen kan de website zwaarder maken. Verklein en optimaliseer de afbeelding, zodat de website sneller kan laden.
  2. Optimaliseer de code van de website
    Zorg dat de code van de website goed is geschreven. Wij begrijpen dat dit misschien niet helemaal jouw vakgebied is. Uiteraard houden onze developers met het bouwen van websites hier rekening mee.
  3. Kies voor een goede hosting
    Investeer altijd in een goede hosting. Een goed hostingpakket zorgt ervoor dat de website altijd optimaal draait.
  4. Maak gebruik van een cache systeem
    Maakt jouw website gebruik van een database om content op te halen? Dan kun je gebruik maken van een cachesysteem. Hierdoor hoeft de data uit de database maar één keer worden opgehaald. Je kunt zelf instellen wanneer de cache vernieuwd moet worden, bijvoorbeeld wanneer je de pagina hebt aangepast.

Wil jij ook een snelle website?

Het klinkt hier en daar als een behoorlijk technisch verhaal. Maar gelukkig is ipsis daar om jou te helpen. Wil jij ook een snelle website en daarmee goed scoren in de ranking van Google? Neem dan contact met ons op voor meer informatie, vul het contactformulier in of bel naar 0229 – 27 27 00.

WEBSITE SNELHEID.png