We vergeten het vaak als zoekmachine: maar Youtube is één van de grootste zoekmachines ter wereld. Maar liefst 8,7 miljoen Nederlanders gebruiken het platform en 2,4 van hen zelfs dagelijks. Het is dus een interessant kanaal om op aanwezig te zijn! Zet je Youtube in dan moet je ook zeker de SEO daarvan niet vergeten. Want niet alleen op websites kun je dit optimaliseren, ook video’s kunnen geoptimaliseerd worden zodat ze beter worden gevonden op Youtube.

Een goede titel

Een goede titel zorgt ervoor dat mensen op jouw video klikken en deze gaan bekijken. Een pakkende en aantrekkelijke titel zorgt voor een betere CTR. De titel heeft invloed op de beslissing of iemand de video gaat bekijken of niet. Daarom hecht Youtube waarde aan de zoekwoorden die in de titel staan. Een aantal tips voor het schrijven van een goede titel:

  • Voer een zoekwoordenonderzoek uit om erachter te komen welke zoekwoorden je in de titel moet verwerken. Youtube hecht waarde aan woorden die aan het begin van de titel staan. Plaats het zoekwoord daarom aan het begin van de titel.
  • Wanneer je een cijfer in de titel gebruikt kan de CTR toenemen. Een jaartal of bijvoorbeeld een top 5 helpen vaak om klikken op de video te stimuleren.

Videobeschrijving

De beschrijving van een video geeft de kijker waardevolle informatie. Wanneer deze goed geschreven is en de juiste woorden bevat, wordt de video hoger vertoond in de zoekresultaten. Daarnaast stimuleert het de aantal weergaven en een langere kijktijd. Hoe schrijf je een goede videobeschrijving:

  • Zorg voor een unieke tekst voor ieder video.
  • Schrijf een tekst van minimaal 150 woorden.
  • Verwerk zoekwoorden in de beschrijving.
  • Focus op het begin van de tekst. Net als bij de titel hecht Youtube waarde aan beschrijvingen waarbij de zoekwoorden aan het begin van de tekst staan.
  • Wil je een link naar jouw website toevoegen in de beschrijving? Doe dit dan ‘boven de vouw’. Probeer in de tekst een trigger toe te voegen zodat mensen op ‘meer weergeven’ willen klikken om de rest van de beschrijving te bekijken.

Hashtags

Door hashtags toe te voegen wordt jouw video beter vindbaar voor mensen die specifiek op de hashtag zoeken. Voeg daarom alleen hashtags toe die relevant zijn voor jouw video. Voeg er maximaal 15 toe, want de rest wordt door Youtube genegeerd.

Tumbnail

De tumbnail is de afbeelding die kijkers te zien krijgen in de zoekresultaten. Het weegt niet mee met de SEO, maar het is wel het onderdeel waar mensen als eerste naar kijken. Zorg ervoor dat je een opvallende en aantrekkelijke tumbnail kiest, zodat mensen getriggerd worden om erop te klikken.

Heb jij hulp nodig bij SEO-optimalisatie? Onze marketeers ondersteunen je hier graag bij. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op.

youtube 1.jpg