Mijn naam is Seline Buttner en ik ben 18 jaar oud. Ik studeer Grafisch vormgeven aan het Media College Amsterdam en ik zit in mijn tweede jaar. Om te ontdekken waar mijn voorkeuren liggen bij het grafisch vormgeven en hoe alles in z’n werk gaat in een ‘echt’ bedrijf, loop ik van april tot juli en van september tot februari stage bij ipsis. Maandelijks zal ik een artikel schrijven over mijn bevindingen en werkzaamheden.

Verschillende vormen grafisch vormgeven

Grafisch vormgeven kan op heel veel gebieden in de media. Je kunt met deze opleiding dan ook veel kanten op. Ik heb geen specifieke voorkeur in het vormgeven want ik vind alles erg leuk om te doen, maar websites en drukwerk is wel iets waar ik erg nieuwsgierig naar geworden ben tijdens mijn opleiding.  Hier wilde ik dan ook graag meer over leren.  Tijdens mijn stage, maak ik iedere maand een samenvatting over mijn tijd bij ipsis over mijn werkzaamheden en wat ik allemaal leer bij ipsis.

Mijn eerste kijk op ipsis

Ipsis is een leuk bedrijf met mensen die hun werk heel serieus nemen ondanks dat is er en een fijne, en gezellige sfeer. Iedereen helpt elkaar en vult elkaar mooi aan. Dat komt dan samen tot een goed eindresultaat. Het is een niet al te groot bedrijf met dertien mensen. Deze dertien mensen zijn onderverdeeld in de afdelingen vormgeving, techniek, marketing en sales. Mijn stagebegeleider is Niels, hij begeleidt mij en beantwoordt, wanneer nodig, mijn vragen. Doordat het een niet al te groot bedrijf is kent iedereen elkaar goed en kan iedereen goed met elkaar overweg.

De eerste dagen vond ik wel spannend. Ik wilde mezelf graag bewijzen, maar als je, jezelf gaat dwingen tot goed resultaat dan is het lastig om met creatieve ideeën en oplossingen te komen. Maar door de fijne sfeer voelde ik me gauw op m’n gemak. Ik merkte dat overleggen helemaal geen punt is en dat iedereen me graag wil helpen. En daardoor kwam ik al gauw verder. Bijvoorbeeld met het maken van de infographics, zie verderop in mijn verhaal.

Presentatie aan de klant

Wat ik heel leuk vond was dat ik bij de presentatie van Stephanie (vormgever) aanwezig mocht zijn. Zij presenteerde haar logo en folder aan de klant. Ik had er wel een bepaald idee bij maar nu weet ik hoe zo’n presentatie tegenover de klant in het echt in z’n werk gaat en dat vond ik erg leerzaam om te zien, want dat gaat toch wel even anders dan op mijn studie. Wat voor mij het grootste verschil was is dat je op school vooral ook je hele denkweg naar je idee toe moet toelichten zodat ze goed kunnen zien hoe het proces is gegaan in je gedachten. Bij de klant leg je gewoon kort maar krachtig uit hoe je erop gekomen bent en kijk je vooral naar het eindresultaat.

Infographics maken

Ik heb ook twee infographics mogen ontwerpen voor www.watisinboundmarketing.nl met het onderwerp SEO (search engine optimization). Deze opdracht kreeg ik van Niels (vormgever / mijn stagebegeleider) en Dennis (houdt zich samen met Thomas bezig met inboundmarketing voor klanten).

Deze infographics zijn voor de inboundmarketingsessies van ipsis. Eentje moest er gemaakt worden in dezelfde stijl als de huidige infographic die ipsis al heeft over inboundmarketing en bij eentje mocht ik m’n vrije gang gaan. (natuurlijk wel een beetje in de huisstijl van ipsis maar wat meer “out of the box”).

Dit vond ik super leuk om te doen omdat ik ook wat meer vrijheid kreeg in het ontwerpen. Uiteindelijk heb ik deze gepresenteerd aan m’n collega’s van ipsis en hebben we gezamenlijk gekozen voor het vrije ontwerp.

Voor de rest hebben we al wat taartjes gegeten, want het dochtertje van Klaas werd 5 jaar. En ook  Dennis was jarig en is 26 geworden, dus ipsis was even omgetoverd tot een kleurrijke ruimte met een hele hoop slingers.

Ik heb er nu iets meer dan twee weken opzitten bij ipsis en ik vind het erg geslaagd! Wat ik zeker weet is dat ik hier erg veel ga leren. ipsis is een heel goed voorbeeld van hoe een goed bedrijf op een hele fijne manier functioneert. Zowel naar de klant als met elkaar, ik ben blij dat ik hier deze stage periode mag meedraaien. Ik kijk uit naar wat er allemaal nog komen gaat. Voor vragen of leuke projecten kun je mij een mail sturen op seline.buttner@ipsis.nl.