Wanneer je lokale ondernemer bent in een kleine stad of dorp, lijkt online vindbaarheid niet zo belangrijk. Mond tot mond reclame en adverteren in de dorpskrant lijkt vaak al voldoende. Maar juist hierdoor wordt er een hele belangrijke doelgroep vergeten: de online doelgroep. Dit is de doelgroep van de toekomst en in dit artikel leggen wij uit hoe jij goed online vindbaar bent.

Search Enging Optimization, SEO

SEO is een term die veel wordt gebruikt in de marketingwereld. Het staat voor Search Enging Optimization. De lokale SEO heeft twee doelstellingen, namelijk:

  • Gevonden worden wanneer iemand een relevant zoekwoord in combinatie met plaatsnaam intypt in Google. Zoals: ‘Reclamebureau Hoorn’.
  • Gevonden worden wanneer iemand zich in de buurt van uw omgeving bevindt en in Google zoekt naar bijvoorbeeld: ‘goed reclamebureau’.

Daarom is de relevantie, afstand en autoriteit zo belangrijk. Is uw bedrijf relevant voor de zoekterm? Is het in de buurt van de gebruiker? Staat jouw bedrijf beter aangeschreven dan die van concurrenten?

Hoe zorg je voor een goede SEO?

Er zijn diverse mogelijkheden waarmee je jouw SEO kunt verbeteren en daarmee jouw vindbaarheid.

Verwerk overal de contactgegevens

Zorg dat de contactgegevens van de onderneming in alle online profielen zijn verwerkt. Denk aan alle social media maar ook aan jouw e-mail handtekening. Op de website zelf verwerk je de contactgegevens natuurlijk op de homepage maar denk ook aan de footer (onderkant van iedere pagina) en de pagina waar de contactgegevens staan.

Zoveel mogelijk gegevens online

Via Google Mijn Bedrijf kun je een pagina aanmaken voor uw onderneming. Bestaat er al een pagina? Dan kun jedeze claimen. Vul zo veel mogelijk gegevens in, want des te meer informatie je geeft, des te meer informatie getoont kan worden aan gebruikers van bijvoorbeeld Google Maps en Google Zoeken. Wanneer iemand dan naar een bedrijf zoekt krijgen ze niet alleen een routebeschrijving en een link naar de website, maar ook recenties en foto’s.

Google & Apple Maps

Plaats op de website een Google Maps kaart. Het is belangrijk dat deze kaart niet alleen een verwijzing naar het adres geeft, maar ook naar de vermelding op Google+.Veel mensen met een Iphone, maken gebruik van Apple Maps. Hier kun je ook je gegevens en een link van de website invullen.

Relevante zoektermen

Wanneer mensen ‘kapper Enkhuizen’ intypen, wil je dat jouw kapsalon meteen naar boven komt. Om dit te bereiken, moet je zoekwoorden gebruiken die overeen komen met zoekwoorden van de doelgroep. Een online tool als Adwords Keyword Planner kan jou helpen welke zoekwoorden relevant zijn. Zodra je deze gevonden hebt is het belangrijk om ze goed te verwerken op de webpagina’s. Plaats deze zoekwoorden in de titels, tussenkoppen en natuurlijk in de tekst zelf. Let er hierbij op dat je dit subtiel doet, veel herhaling werkt irritatie op bij de websitegebruiker en zorgt ervoor dat de leesbaarheid minder wordt.

Online vermeldingen en reviews

Een online vermelding is een verwijzing naar jouw onderneming op een andere website. Denk bijvoorbeeld aan www.detelefoongids.nl. Zorg ervoor dat op site’s als deze een link naar jouw website staat. Dit draagt bij aan jouw positie in de zoekresultaten van Google.

De reviews die klanten geven zijn belangrijk voor de vindbaarheid van jouw website. Wanneer je veel positieve reviews heeft, krijg je een hogere positie in de zoekresultaten. Het zijn directe aanbevelingen voor jouw bedrijf, de online vorm van mond tot mond reclame. Verzamel daarom zoveel mogelijk reviews en probeer daarop te reageren. Dit laat zien dat je als bedrijf betrokken bent.

Mobiele bereikbaarheid

Tegenwoordig worden de meeste dingen opgezocht via de telefoon. Daarom is het belangrijk dat jouw website ook geschikt is voor mobiele apparaten. Ook dit onderdeel wordt meegenomen bij het beoordelen van de website en de bepaling van de positie in de zoekresultaten.

SEO kent veel verschillende factoren die invloed hebben op de Google zoekresultaten. De genoemde tips zijn een goed begin op weg naar online vindbaarheid. ipsis helpt jou hier graag bij. Wil je meer weten over SEO of zoekmachine adverteren? Neem contact met ons op via de chat, ons contactformulier of telefonisch via 0229 27 27 00.

seo-vindbaarheid-lokaal.jpg