Door: Klaas Hauwert

Een artikel dat een aantal van de meest gebruikte internet woorden uitlegt.
Is uw bedrijf wel ‘trending’? Wat is een ‘domeinnaam’? Bent u misschien een ‘noob’? Het internet kan behoorlijk verwarrend zijn voor mensen die er maar beperkt gebruik van maken. Nieuwe jargon verschijnt en verdwijnt snel en er is geen overkoepelende organisatie die het voor u bijhoudt. Wat veel gebruikt wordt blijft steken. Er is dan ook niet zoiets als algemeen beschaafd internet jargon.

W8, BRB! ROFL :)

Voor de mensen die ook wel eens met de nerds mee willen praten over de bits en bytes hebben we daarom een kort lijstje met veel gebruikte woorden verzameld.

Technisch

Browser: Het programma dat u gebruikt om websites te bezoeken. Bijvoorbeeld Internet Explorer of Firefox.
URL: Uniform Resource Locator, het adres van een pagina die u bezoekt op het internet. Dit is wat u bovenaan uw browser intypt of een link waar u op klikt. Bijvoorbeeld www.ipsis.nl/contact.html.
Emoticon: Een plaatje of serie leestekens dat een emotie weergeeft. Deze worden ook wel smileys genoemd. Bijvoorbeeld: :-) of ; )
FAQ: Frequently asked questions, veel gestelde vragen.
FTP: File transfer protocol, een manier om bestanden uit te wisselen via het internet. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om (website) bestanden op een server te zetten.
HTML: De onderliggende code waarmee webpagina’s geschreven worden. Hiermee is het mogelijk om de opmaak van een website te bepalen.
PHP / ASP .net (zeg: dot net) / JSP / Javascript: Programmeertalen die HTML kunnen manipuleren en daarom websites dynamisch kunnen maken.
IP-adres: Het numerieke adres waarmee computers op het internet geïdentificeerd kunnen worden. Dit kan een server zijn of uw eigen computer.
Domeinnaam: Het hoofd-adres van een website , bijvoorbeeld www.ipsis.nl. Deze naam staat geregistreerd voor gebruik als internet website. Als het domein word aangeroepen (door bezoek van de website) word de naam gematched met een IP-adres en verwezen naar de juiste server die de website toont.
OS: Operating system, het besturingssysteem van uw computer, dus bijvoorbeeld Windows 7.

Fun

Trending: Een onderwerp dat populair is en daarom veel gedeeld en besproken wordt op social media zoals Twitter.
Noob: Een nieuw, onervaren persoon. Bijvoorbeeld iemand die nog niet lang een bepaald online spel speelt.
RTFM: Read the f%^&cking manual. Dit word veelal gebruikt als een antwoord ook in het instructieboekje gevonden kan worden.
LOL: Laughing out loud, hardop lachen om een bericht dat je van iemand ontvangen hebt.
NSFW: Not suitable for work, niet geschikt om op het werk te bekijken. Dit word vaak bij filmpjes en links naar plaatjes gezet die een wat volwassen inhoud hebben.
Pwn: Begonnen als een typefout van het woord own, iemand ownen betekent iemand inmaken met een computerspel.

Referenties:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_internetjargon
http://www.internetvraagbaak.nl/internet-jargon.htm

Meer informatie contact met ons op. Maak gebruik van ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op via 0229 - 27 27 00.

smile (1)