Het mag duidelijk zijn dat het smartphonebezit de afgelopen jaren enorm is toegenomen. Tegenwoordig heeft bijna 60% van de Nederlanders al beschikking over mobiel internet. In een aantal door ons beheerde Google Analytics-accounts is dit ook zeer sterk terug te zien. Om de toename van het mobiel internet te laten zien, heb ik van drie woningcorporaties de statistieken uit Google Analytics erbij gepakt. De eerste twee grafieken zijn van woningcorporaties met veel verhuureenheden. De derde grafiek is van een kleinere corporatie.

Statistieken van een woningcorporatie met 17.500 verhuureenheden

Statistieken van een woningcorporatie met 13.500 verhuureenheden

Statistieken van een woningcorporatie met 1.100 verhuureenheden

De gegevens zijn van 1 april 2011 tot en met 30 april 2012. Bij alle woningcorporaties is te zien dat er in één jaar tijd een enorme stijging is geweest van het aantal bezoeken ten opzichte van het jaar ervoor. Door deze ontwikkeling is het belangrijk dat websites ook op mobiele apparaten gebruiksvriendelijk zijn. Bezoekers van de website verwachten dat deze ook op mobiele apparaten prima zal werken.

Ook via tablets zoals de iPad komen bezoekers vaak op een mobiele website. Het meeste verkeer van mobiele websites komt ook via de iPad. Dit is goed te zien in de grafiek hieronder. 39% van het totaal aantal bezoeken via een mobiel netwerk ging via een iPad.

Onderzoeksresultaten tabletgebruikers

Onderzoek van Compuware heeft aangetoond dat tabletgebruikers hoge eisen stellen aan websites. Een derde van de ondervraagden heeft aangegeven niet online te willen bestellen bij websites die niet voldoen aan hun verwachtingen. Tabletgebruikers verwachten dat websites vlekkeloos werken en dat transacties probleemloos en snel kunnen worden uitgevoerd. Die hoge verwachtingen worden deels gevoed door goede ervaringen op krachtige computers met snelle verbindingen naar netwerken van grote internetbedrijven.

40% van de gebruikers ondervond problemen met websites. De voornaamste problemen waren:

  • trage laadtijden
  • functies die niet naar behoren werkten
  • een websitecrash

Belangrijke algemene resultaten uit het onderzoek:

  • 46% van de tabletgebruikers die een slechte ervaring heeft met een website, gaat naar een concurrerende website
  • Als een website niet naar wens functioneert, is 35% van de tabletgebruikers niet van plan om de site nog een keer te bezoeken vanaf een ander platform (zoals een computer)
  • 33% van de tabletgebruikers acht het onwaarschijnlijk dat ze iets kopen van een bedrijf met een problematische website
  • Bijna 70% van de tabletgebruikers verwacht dat een website binnen twee seconden laadt

Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten kan geconcludeerd worden dat het belangrijk is om een goede mobiele website te hebben. Voor woningcorporaties is het vooral belangrijk om hiermee aan de verwachtingen van de klanten te voldoen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de belangrijkste informatie snel te vinden is. Wanneer u geen goede mobiele website heeft, bestaat de kans dat dit ten koste gaat van de klanttevredenheid.

Conclusie

Door de enorme toename van het gebruik van mobiel internet is een goede mobiele website belangrijk. Klanten verwachten immers dat een website ook op een mobiel apparaat naar behoren functioneert.

Meer informatie over een mobiele website? Maak gebruik van ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op via 0229 - 27 27 00.

Onderzoeksresultaten:
dutchcowboys.nl

iphone webdesign