Begin dit jaar heeft Google een aankondiging gedaan over een nieuwe update: de Google Speed Update. Dit zal voor sommige websites veel invloed hebben op de ranking in Google. Vanaf juli 2018 neemt Google de laadtijd van webpagina’s op een mobiel apparaat mee in de ranking. Wat is het effect van deze update en hoe maak je een website snel voor mobiele apparaten?

De update heeft van Google de naam Google Speed Update gekregen. Laadtijd was altijd al een factor die meespeelde bij de ranking in Google, maar dat ging vooral om desktop websites. In juli gaat ook de laadtijd van mobiele webpagina’s meetellen om de positie in de zoekmachine te bepalen.

Doel van de update

Het doel van de update ligt een beetje voor de hand; het is om de gebruikerservaring op de zoekmachine te verbeteren voor de mobiele telefoon. Google weet dat meer dan de helft van de mobiele bezoekers een pagina wegdrukt als deze niet binnen 3 seconden geladen is. Vertraging wekt irritatie op en moet dus zoveel mogelijk beperkt worden.

Website snel maken voor mobiel

Weet jij niet of jouw website snel genoeg is voor de nieuwe update van Google? Met verschillende tools kun je bekijken of jouw website snel laadt op mobiel. Eén van deze tools is: PageSpeed Insights. Hiermee kun je gemakkelijk analyseren wat de prestaties van jouw webpagina’s zijn.

De snelheid van jouw website op mobiel hangt af van verschillende factoren. Een aantal van die factoren kunnen zijn:

  • Te grote afbeeldingen. Grote afbeeldingen nemen de grootste data van een website in beslag, hierdoor kan de website trager worden.
  • Te hoge server response time. Kijk kritisch naar jouw hostingpartij. Wanneer de server response tijd erg hoog ligt duurt het langer om de website te laden. Kost dit weinig tijd, dan zal de website sneller worden laden
  • Te veel onnodige redirects. Onnodig verwijzen naar andere pagina’s kost tijd. Zorg ervoor dat er alleen noodzakelijke redirects op jouw website staan en dat ze allemaal goed werken.

Daarnaast zijn er nog een aantal technische wijzigingen die gemaakt kunnen worden om de snelheid van de website op mobiel te veranderen.

Is jouw website al klaar voor de Speed Update van Google of werkt deze nog te traag op mobiel? Zorg ervoor dat je het voor juli in orde hebt. Wil je hier hulp bij? Neem dan contact met ons op door gebruik te maken van het contactformulier of bel naar 0229 27 27 00.

Hoofdafbeelding nieuws 1.jpg