Er wordt beweerd dat de verspreiding van een sociaal netwerk zoals Facebook ongeveer hetzelfde is als de verspreiding van een besmettelijke ziekte. Is dit ook echt zo, of verloopt het toch net wat anders?

De overeenkomsten

De hoeveelheid besmettingen nemen bij een virus exponentieel toe. Bij sociale media werkt dit net zo. Steeds meer gebruikers besmetten anderen. Op een gegeven moment gaat het nieuwe er van af en zullen mensen “immuun” raken voor het sociale netwerk. Omdat er minder vaak positief over het sociale netwerk gesproken wordt, zal het aantal nieuwe gebruikers dalen. Op den duur zal het netwerk verdwijnen door een gebrek aan aandacht.
Bovenstaande beweringen worden ondersteund door een onderzoek dat Google onder hun gebruikers gehouden heeft. Google heeft, met behulp van zoekwoordgegevens, ontdekt dat in het geval van Myspace goed de overeenkomsten tussen een ziekte en een netwerk te zien waren. Dit is zeker bij het stadium groei terug te zien.

De verschillen

Alleen niet maar overeenkomsten. Bij een ziekte is het vaak niet het geval dat je geneest door een andere ziekte. Bij een sociaal netwerk gebeurt dat wel. Gebruikers van Myspace zijn bijvoorbeeld overgestapt naar Facebook, waardoor Myspace in populariteit daalde.
Dit was ook het geval bij Hyves, een netwerksite die een tijd heel populair was in Nederland. Toen Facebook kwam besloten de bezoekers over te stappen.
Helaas kunnen sociale netwerken er niets aan doen dat mensen immuun worden. Bij een virus kan dit wel. Daar komt mutatie aan de pas om te voorkomen dat mensen immuun voor de ziekte worden.

Conclusie

Is Facebook een besmettelijke ziekte? 
Nee, Facebook is niet letterlijk een besmettelijke ziekte. Al lijkt dit tijdens het hoogtepunt van een hype wel het geval. De verschillen zijn uiteindelijk toch te groot. Wellicht kunnen hypes voortaan met dit onderzoek wel beter voorspeld worden.


Bronnen:
Google    
Marketingfacts    


Meer informatie over de mogelijkheden van Facebook? Maak gebruik van ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op via 0229 - 27 27 00.

header_facebook