Dagelijks zitten er zo’n 6.8 miljoen Nederlanders op Facebook. Daarvan gebruikt 90% Facebook via hun telefoon. En wanneer je dan op je telefoon door Facebook heen scrolt, kom je 9 van de 10 keer een filmpje tegen. Vaak gaat het om leuke filmpjes, waar je geen geluid voor nodig hebt. Of juist wel om de mensen extra hard te horen lachen. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van videomarketing voor/door bedrijven. Maar hoe kan videomarketing dan het beste worden ingezet?

We consumeren met zijn allen gemiddeld 100 miljoen uur aan video, per dag. Het is niet gek dat Facebook dan ook verwacht dat over 2 jaar het nieuwsoverzicht van Facebook volledig uit video zal bestaan. Facebook is zelfs bezig met de ontwikkeling van een video-only nieuwsoverzicht. Je zult het zelf ook wel merken: wanneer je even door je Facebook of Instagram scrolt blijf je altijd even hangen bij een filmpje en kijk je snel waar het filmpje naar toe leidt.

Benut videomarketing

Het gaan toepassen van videomarketing als bedrijf is stap 1. Maar het toepassen op mobiele apparaten is stap 2. Een stap die zeker heel belangrijk is. De verwachting is dat eind 2016 evenveel video’s op mobiele apparaten bekeken worden als op de desktop. Ik moet toegeven, ik kijk zelf regelmatig filmpjes onderweg ook op mijn iPhone en behoor dus zeker tot de doelgroep. Het is dan ook jammer dat maar 10% van advertentiebudgetten wordt uitgegeven aan video’s. Wanneer je hier als bedrijf op focust, bereik je nog veel meer met je product/dienst.

Zeg jij nu als ondernemer: “daar moet ik mee aan de slag!” Dan moet je vooral doorlezen. Ik vertel je hieronder handige tips voor het gebruiken van videomarketing:

Maak je video niet te lang
De meest gedeelde video’s uit 2015 duren gemiddeld 1 minuut. Zorg dat je binnen deze minuut de klant boeit, maar vooral overtuigt van jouw product/dienst.

Geluid of ondertiteling
Veel Facebookgebruikers kijken video’s zonder geluid. Het staat vaak ook standaard zo ingesteld. Sinds februari 2015 heeft Facebook namelijk de sound-on vs. sound-off button gemaakt. Een handige oplossing voor gebruikers die zonder geluid kijken, is ondertiteling. Door ondertiteling toe te voegen aan je video maak je je boodschap evengoed duidelijk.

Ga live op Facebook
Afgelopen maart heeft Facebook het beroemde Periscope toegankelijk gemaakt voor alle Facebookgebruikers. Eerst was deze functie alleen voor beroemdheden. Door live een video te maken op Facebook kun je je volgers betrekken bij de dagelijkse activiteiten: bijvoorbeeld een spreker op een evenement livestreamen.

Maak er een canvas van
Sinds kort heeft Facebook Canvas geïntroduceerd. Canvas is een videovorm die jouw hele scherm overneemt. Je kan door canvas te gebruiken verschillende items toevoegen en zo een groot verhaal vertellen.

Call to action
Een laatste maar zeker ook één van de belangrijkste tips is een call to action toevoegen aan je video. Facebook heeft het voor jou als ondernemer mogelijk gemaakt om aan het einde van je video een call to action button in te voegen. Hiermee kun je jouw klanten rechtstreeks naar jouw website sturen of een andere actie laten uitvoeren.

Aan de slag

Door deze tips toe te passen en aan de slag te gaan met videomarketing in social mediakanalen zoals Facebook en Instagram kun je een publiek opbouwen. En publiek is het belangrijkste wat je nodig hebt. Doordat je een groter publiek hebt, kun je betere (remarketing) campagnes draaien die goed afgestemd zijn op jouw doelgroep.

Videomarketing toepassen in je contentstrategie zorgt voor een dynamischer geheel van het gebruik van je marketingkanalen. Hierdoor moet je nog breder denken, maar kun je jouw doelgroep wel nog beter bereiken.

Succes! 

media-marketing-concept_1325-48.jpg (2)