Gelukkig is het einde van de Covid-19 crisis in zicht en kunnen we binnenkort waarschijnlijk weer fijn op kantoor werken. Al een jaar lang werken wij bij ipsis vanuit huis. Het team van ipsis bestaat op dit moment uit 18 medewerkers, die allemaal voornamelijk thuis aan het werk zijn voor onze klanten.

Bij ons heeft het team wel de mogelijkheid om naar kantoor te komen, maar afgelopen jaar hebben de werkzaamheden vooral thuis plaatsgevonden. Ondanks dat wij elkaar veel minder fysiek hebben gezien afgelopen jaar, zijn de resultaten van de werkzaamheden heel erg goed. Dankzij Teams hebben wij toch veel contact met klanten en collega’s en dat op een heel efficiënte manier. Toch missen we natuurlijk de sociale contacten ‘bij de koffiemachine’.  

 

Succesvol thuiswerken

Bij ipsis werken mensen die allemaal hun verantwoordelijkheid voelen bij het uitvoeren van zijn of haar werkzaamheden. Mijn visie is daarbij om ruimte te geven en dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt. Vanuit deze visie denk ik dat daarom de beste resultaten naar boven komen.

Wij zijn redelijk snel volledig thuis gaan werken. Toen we vorig jaar op 1 juni het nieuwe pand konden betreden, hebben we 3 maanden op kantoor gewerkt in twee aparte teams. Hierbij was de helft op kantoor aan het werk en de andere helft thuis. In september ging de boel weer op slot en toen zijn we gelijk weer met het hele team thuis gaan werken. 

Voor het thuiswerken heb ik goed geïnventariseerd wat er nodig is op de thuiswerkplekken en heb ik naar de individuele wensen geluisterd. Het thuiswerken was niet nieuw voor ons. Voor Covid-19 werd er ook al redelijk veel thuis gewerkt door verschillende mensen uit het team. Zo hadden sommigen al een vaste thuiswerkdag. Het thuiswerken gebeurde al wel vaker en daarom was de stap naar het thuiswerken met het Covid-19 virus geen extreem moeilijke verandering. Ik denk ook dat het thuiswerken niet meer weggaat. Vooral bij de webdevelopers en designers zal er wel een dag in de week blijven dat ze thuis willen werken. Dat is natuurlijk helemaal goed, zolang de resultaten van de werkzaamheden ook hoog blijven.

 

Werken op basis van vertrouwen

Bij ipsis hebben we goed inzichtelijk wie wat doet, wat de planning is en hoeveel uur iemand ergens mee bezig is. Ik merk dat het thuiswerken daarin geen nadelige gevolgen heeft. Soms zie ik zelfs dat mensen thuis productiever zijn dan op kantoor. Ik denk dat thuiswerken mede goed verloopt door vertrouwen te geven. Het gaat binnen teams meestal mis als er wantrouwen bij komt kijken. Als je vertrouwen geeft zal het team dat niet schaden. Je krijgt het ook terug en er zal geen misbruik van gemaakt worden. Met vertrouwen voelen mensen juist de verantwoordelijkheid om te presteren en ipsis omhoog te liften.

 

We zijn een team

Ik denk dat als je een succesvol team wil hebben dat je moet kijken naar de behoeftes van de teamleden. Bij ipsis hebben we een goede urenregistratie, we zien van iedereen hoeveel uur er wordt geschreven. Het grote voordeel van deels thuis werken is dat mensen door dit systeem overdag bijvoorbeeld een paar uur met de kinderen kunnen zijn en vervolgens de uren s ’avonds later afmaken. Ik vind het belangrijk dat die vrijheid er is. Het maakt mij niet uit wanneer de uren worden gemaakt, als ze maar worden gemaakt. Als het team daardoor meer vrijheid heeft, juich ik dit alleen maar toe. 

Het team dat er nu zit zijn verschillende types; de marketeers, de webdevelopers en de designers. Verschillende groepen, maar allemaal gedreven professionals die gaan voor het beste resultaat. Ondanks de verschillende mensen werkt het heel goed samen. 

 

Hopelijk snel weer met z’n allen op kantoor

Toch is het wel fijn als we weer deels op kantoor kunnen werken. We hebben nog niet met het volledige team in het nieuwe kantoor gezeten. Zeker in het creatieve proces is het belangrijk om live met elkaar te kunnen sparren. Onze nieuwe kantoorruimte is daar natuurlijk heel geschikt voor omdat we daar alle ruimte en tools voor hebben. Vooral de marketeers zoeken het kantoor daarom vaker op. Er zijn ook mensen binnen ons team die alleen wonen, zij vinden het prettiger om op kantoor te werken. Ik bied daarom wel die mogelijkheid. Ik vind het belangrijk dat het team een prettige en veilige werkplek heeft. Daarbij is dat momentje van even contact met je collega’s goed voor een hecht team.

Het zou fijn zijn als we binnenkort weer het volledige team op kantoor kunnen hebben. Ondanks alle online borrels, ten spijt is dat op kantoor toch een stuk leuker!

MicrosoftTeams-image (16).png