Hallo, mijn naam is Marco Pater en ik ben 20 jaar oud. Ik volg de studie Grafische vormgeving aan het ROC van Amsterdam (locatie Noord). Ik zit inmiddels in mijn tweede jaar van deze opleiding en heb het erg naar mijn zin. Ik begon mijn stage bij ipsis op 7 maart 2016. De stageperiode loopt tot 7 juli 2016. Op dit moment loop ik al ongeveer een maand stage bij ipsis. Ik schrijf dit artikel om mijn beleving bij ipsis met jullie te delen.

Eerste week

Mijn eerste week bij ipsis was zeer geslaagd naar mijn idee. Het was wennen om nu te werken in een ‘echt’ bedrijf. De sfeer is anders, maar ook de manier waarop je opdrachten moet maken. Je werkt niet voor een docent op school maar voor de klant. Die overstap lijkt klein maar het is toch een groot verschil. Nu moet je werken in hun huisstijl en je moet je houden aan hun idee/beeld van hoe het eruit moet komen te zien. Dit brengt dan ook een verantwoordelijkheid met zich mee. Als je niet het juiste ontwerp/product levert voor de deadline, dan zit je met een probleem.
Ik heb al veel geleerd in deze week, vooral het werken met WinRIS vind ik fijn. Met WinRIS heb je eigenlijk altijd een soort agenda bij je tijdens het werk. Je kunt in dit programma zien welke taken je heb, wanneer ze af moeten zijn en het telt het aantal uren op hoe lang je met iets bezig bent geweest. Dit is voor mij zeker handig, aangezien plannen niet mijn sterkste punt is.

Stagesfeer

De sfeer bij ipsis is heel fijn, dat merkte ik ook al bij mijn sollicitatiegesprek. Als je een vraag hebt is er altijd wel iemand die hem wil beantwoorden. Mijn collega’s zijn vriendelijk en kunnen goed met elkaar opschieten, ook geven ze goede feedback en handige tips. Werken bij ipsis is flexibel: er is altijd wel iets te doen en als je hard werkt heb je het niet snel te druk. Het bedrijf is niet heel groot, maar ook niet echt klein. Er werken momenteel 13 mensen bij ipsis, onderverdeeld in drie afdelingen; vormgeving, web development en marketing & sales.
Mijn stagebegeleider Niels Laan is een ervaren vormgever die zich grotendeels bezighoudt met het ontwerpen van website templates. Hij weet veel van de Adobe Creative programma’s en kan mij hierover veel leren. Op het kantoor heb je genoeg ruimte en zit je niet opgepropt in een kleine kamer. Je wordt goed behandeld en krijgt 30 minuten pauze. Dit is de dagelijkse lunch bij ipsis, waar je gezellig aan tafel zit met je collega’s en het even over iets anders kan hebben dan werk. Op de vrijdagen is er na 17.00 uur een borrel voor het personeel met een hapje en drankje.

12,5 jaar ipsis

Hoera, ipsis bestaat al bijna 12,5 jaar! Voor deze milestone kreeg ik de eer om een flyer te ontwerpen. Het was zeker niet makkelijk, je moet werken in de huisstijl van het bedrijf maar toch iets vernieuwends brengen. Het grootste obstakel waar ik tegenaan liep was om de flyer in dezelfde stijl te maken als het logo. Het logo is namelijk heel anders dan het eerste idee wat ik had voor de flyer.
Er zit veel variatie in de opdrachten: van een aantal banners, een spandoek en een poster voor een fitnessclub tot het overplaatsen van content in een website. ipsis krijgt een nieuwe website en daar mag ik ook aan meewerken. Ik kreeg de opdracht om de nieuwsberichten en klantcases van de oude website over te zetten naar de nieuwe website.

Terugkomdag school

Tijdens al dat stagelopen had ik ook een dag dat ik weer terug naar school moest. Ik zag al mijn klasgenoten weer even en we kregen van mijn mentrix te horen wat er voor volgend jaar op het programma staat. Daarna mocht iedereen even zijn verhaaltje doen over zijn of haar stageplek en of zij het aanraden of juist niet. Ik kreeg van de meeste klasgenoten hele leuke verhalen te horen, maar van sommige juist niet. Zo was er een klasgenoot die al 2 keer is overgestapt naar een andere stageplek omdat het niet goed ging. Gelukkig zit ik hier goed bij ipsis. Ik ben heel blij dat het goed gaat op mijn stageplek, aangezien ik in eerste instantie toch wel erg nerveus was hoe het zou gaan bij een bedrijf.
Ik ben benieuwd wat de rest van mijn stageperiode nog gaat brengen, wel weet ik al dat ik hier zeker nog veel ga leren. ipsis is een aanrader voor studenten die op zoek zijn naar een stageplek in de gemeente Hoorn. Heb je eventueel nog vragen of opmerkingen, dan kun je mij mailen op: marco.pater@ipsis.nl.

stage.jpg