Goede vacatureteksten schrijven: 10 tips

Het gaat goed met de economie. De werkloosheid daalt en steeds meer mensen vinden een passende baan. Het is in de ene branche sneller merkbaar dan in de andere, maar met name technische bedrijven en ICT-leveranciers hebben moeite met het vinden van goed personeel. Daarnaast is er een tekort aan vakmensen zoals loodgieters, hoveniers, vrachtwagenchauffeurs, verzorgenden en glazenwassers. Kortom, even snel een vacaturetekst schrijven en online zetten is niet meer voldoende. Jouw tekst moet opvallen, aanspreken en overtuigen! Maar hoe dan?

 1. Breng de functie tot leven

Praat met collega’s of andere mensen die het werk al doen. Hoe ziet een werkdag eruit? Welke eigenschappen heb je nodig? Met wie kom je allemaal in aanraking? Al deze informatie gebruik je om jouw vacaturetekst sprekender te maken. 

 1. Schrijf voor je droomkandidaat

Is de functie zorgzame vrouwen van middelbare leeftijd op het lijf geschreven? Houd deze groep dan in je achterhoofd als je schrijft. Is de droomkandidaat een jonge man die van aanpakken houdt? Neem hem dan als uitgangspunt. Voor een MBO’er gebruik je bijvoorbeeld andere woorden dan voor een universitair geschoolde kandidaat. Leeftijd, geslacht, functie en zelfs regio zijn bepalend voor de tone of voice in jouw vacaturetekst.

 1. Vertel een verhaal

Veel vacatureteksten zijn heel formeel en vormelijk geschreven. Ze lijken allemaal op elkaar. ‘Wegens aanhoudende groei zijn wij voor de afdeling administratie op zoek naar een enthousiaste en leergierige secretaresse, die op korte termijn beschikbaar is.’ Gaap. Gebruik vaker spreektaal, vertel het verhaal zoals je het ook aan je buurvrouw zou vertellen. ‘Koffie halen en vliegtickets regelen voor de baas? Vergeet het maar. Als jij onze secretaresse wordt heb je wel iets beters te doen. Jij bent het eerste aanspreekpunt voor onze klanten: ons visitekaartje. En omdat wij het enorm druk hebben, hopen we dat je snel kunt beginnen.’

 1. Ken je USP’s

Waarom koopt de klant bij jou en niet bij de concurrent? Ken je onderscheidende kwaliteiten. In dit geval de kwaliteiten die ervoor zorgen dat iemand graag bij jou werkt en niet bij een ander. Wat zijn redenen die het werken bij jouw bedrijf aantrekkelijk maken? Noem ze in de vacaturetekst.

 1. Kies een duidelijke functienaam

Iedereen is tegenwoordig chief, manager, officer, of controller. Klinkt spannend, maar dat is het meestal niet. Bovendien wil je dat je vacature online gevonden wordt. Zoekt een kandidaat op chief talent officer of op HR manager?

 1. Stel jezelf voor

In de meeste vacatureteksten wordt eerst het bedrijf kort omschreven en wordt daarna dieper ingegaan op de functie. Vaak is er een algemene tekst gebruikt die ook op de website staat -en die dus gericht is aan een heel andere doelgroep- of wordt kort vermeld hoe groot het bedrijf is, waar het gevestigd is en wat de core business is. Droge kost. Probeer te laten zien hoe het is om voor het bedrijf te werken. Misschien is er wel mooi beeldmateriaal beschikbaar, of kun je een leuke quote van een medewerker gebruiken.

 1. Wees wijs met eisen

Werkgevers houden ervan: eisenlijstjes opstellen. Je kunt het maar beter allemaal genoemd hebben, toch? Nee dus. Beperk het aantal eisen en maak de opsomming niet te lang. Ten eerste verlies je daarmee de aandacht, ten tweede zullen mensen zich minder snel in het profiel herkennen. Beperk je tot de belangrijkste eisen en sluit bijvoorbeeld af met enkele pré’s.

 1. Laat clichés varen    

Ja, je wil graag dat je kandidaat opgewekt is. Enthousiast, stressbestendig en nauwkeurig. Maar voegt dit echt iets toe aan de vacaturetekst? Als je clichés wilt gebruiken, koppel ze dan aan praktijkvoorbeelden. ‘Dankzij jouw zonnige uitstraling voelt iedereen die binnenkomt zich welkom en omdat je zo nauwkeurig werkt worden fouten in onze administratie snel opgespoord.’

 1. Voorkom fouten

Laat de vacaturetekst altijd even nalezen. Kandidaten willen graag bij een professioneel bedrijf werken en een vacaturetekst is vaak de eerste kennismaking met jouw organisatie. Die indruk moet natuurlijk wel goed zijn.

 1. Geef een salarisindicatie

‘Salaris? Vermeld maar marktconform, dan kunnen we nog alle kanten op.’ Herken je dit? Dan is er werk aan de winkel. Want salaris is de meest overtuigende factor bij de zoektocht naar een (nieuwe) baan. Het vermelden van een salarisindicatie kan het verschil maken tussen direct solliciteren of de vacature aan je voorbij laten gaan.   

Het schrijven van een goede vacaturetekst kost tijd. Maar als je daarmee de kandidaten aanspreekt die je zoekt, besef je dat het de inspanningen waard was. Trouwens, nu vergeten we een belangrijk punt:

 1. Bereik jouw droomkandidaat

Waar vind je die droomkandidaten dan? Natuurlijk via de (betaalde) zoekmachines voor vacatures, via een advertentie in de krant en via je eigen netwerk. Maar vergeet ook niet de kracht van social media. Vacatures worden altijd graag gedeeld en je kunt via Facebook en LinkedIn een groot aantal mensen bereiken. Ook op social media is het belangrijk dat tekst en beeld de doelgroep in één oogopslag aanspreken.

Heb je vacatures maar lukt het niet om de juiste kandidaten te vinden? Ga dan aan de slag met je teksten, maar vergeet ook het beeldmateriaal niet. Denk na over het verspreiden van de vacature: waar denk je jouw kandidaten te vinden? Soms is personeelswerving gewoon marketing en kun je dus wel wat hulp van een marketingbureau gebruiken. In dat geval staat het team van ipsis voor je klaar.

Elsa Pater Elsa Pater
Auteur
Elsa Pater

Het leukste zijn de overlegmomenten met onze klanten. Het bespreken van doelen, middelen en resultaten. 

Andere Tips en updates:

<p>Nieuw: adverteren op Pinterest</p>
Marije Bregman

Nieuw: adverteren op Pinterest

 
<p>Voorkom dat jouw nieuwsbrief in de spamfolder belandt</p>

Voorkom dat jouw nieuwsbrief in de spamfolder belandt

 
<p>Pogosticking en SEO</p>
Marije Bregman

Pogosticking en SEO